Ik (Britt) denk dat ik de datum 24 januari 2018 nooit meer vergeet. De dag ervoor nam ik afscheid van de liefste, inmiddels ex-collega’s en Amsterdam als mijn werklocatie. Met een traan, maar ook met een lach. Ik had er zin in. Kom maar op met die nieuwe uitdaging dacht ik. Die woensdagochtend trapten Lynn en ik ons nieuwe leven, ja zo kun je het echt wel noemen, af op het strand. Even de hoofden leegmaken. Nou, dat ging nog niet zo gemakkelijk.

Wij dachten natuurlijk dat een uurtje uitwaaien op het strand onze hoofden zou resetten. Koekoek. Dat heeft wel iets langer nodig! Ik kan wel een boek schrijven over dat hele proces, maar een boek staat nog niet op de planning. Klein beginnen. Daarom deel ik vandaag mijn 3 tips om voor jezelf te kiezen. Want dat is immers waar het hele proces mee begon.

1. Je onderbuik heeft altijd gelijk

Een onderbuikgevoel is ergens goed voor en daarom is het belangrijk om er goed naar te luisteren. Heb je buikpijn of regelmatig hoofdpijn en ligt de griep niet op de loer? Dan klopt er vaak iets niet. Ga dan vervolgens niet met vrienden en familie in gesprek. Klinkt gek, want dat is toch juist waar je ze voor hebt? Nou niet altijd.

Deze lieve mensen willen vooral niet dat je je rot voelt. Ze zien je namelijk uit liefde graag blij en gelukkig. Vraag niet aan een vriend of vriendin: ‘waar moet ik voor kiezen’. Maar stel jezelf de vraag: ‘waarom kan ik zelf niet kiezen?’ Jij weet als enige het antwoord.

2. Eerst jezelf helpen, en dan anderen

Ik denk hierbij altijd direct aan het zuurstofmasker in het vliegtuig. Als jij bewusteloos bent, dan kun je je kinderen of andere passagiers niet meer helpen. Iedereen legt vervolgens het loodje. Daar heeft toch niemand iets aan? Zet eerst je eigen masker op, zodat je het hele vliegtuig kunt helpen.

Sommigen vinden dat egoïstisch. Ik niet. Als jij goed in je vel zit, kun je toch juist veel meer betekenen voor een ander. Blijf bij de feiten. Heb je het te druk, zeg iets af. Leg je telefoon vaker weg. Handel naar wat je onderbuikgevoel zegt.

3. Kiezen

Oh wat is het toch moeilijk af en toe. Kiezen! We willen zoveel. Ik ook hoor. Het is een dagelijkse struggle, maar door te luisteren naar mijn onderbuikgevoel en eerst mijzelf te helpen gaat het me steeds beter af. Je hebt altijd een keuze. Echt waar.

Zo hoorde ik net als Lynn regelmatig ‘ja jij kon dat, ontslag indienen.’ Daar word ik altijd een beetje naar van. Ik had een buffer opgebouwd. Zelf. Met voldoende geld op een rekening kan iedereen ontslag indienen!

Maar ja, als jij elk weekend een festival wilt pakken, een uitpuilende kledingkast wil en een dikke auto wil rijden, dan snap ik dat je het lastig vindt om een buffer op te bouwen. Ik rijd al 8 jaar in een auto zonder airco (hels op deze dagen!), zonder centrale deurvergrendeling en ik train elke dag mijn linkerarm omdat er geen elektrische ramen in zitten. Pure armoe, maar het is niet anders. Die dikke auto komt er wel hoor. Dus, kies! Je kunt niet alles hebben. Zo simpel is het.

Best wel een diepgaand onderwerp he?! Ik vind het leuk om hierbij stil te staan. Want cliché… maar de tijd gaat zo snel. Niet normaal! We genieten nu met z’n alle van de zomer, maar voor je het weet kom je de pepernoten alweer tegen in de supermarkt. Daarom. Kies voor jezelf. Het leven is te mooi om tijd te verspillen!

-X- Britt

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.