‘Jouw situatie was er natuurlijk wel naar, dat je je baan op kon zeggen.’ Toen iemand dat tegen mij vertelde dacht ik echt: Serieus?! Jij denkt dat ik een soort van geldboom heb zodat ik gewoon mijn vaste baan en salaris kon opzeggen? No way!

Ik had een plan. En ik heb daar het jaar voorafgaand heel wat voor laten gaan. Niet elke maand nieuwe kleding en schoenen shoppen. Niet meer onbeperkt uit eten of terrasjes pakken. Niet continu mijn interieur veranderen met nieuwe items. Even pas op de plaats.

Ik wilde heel graag mijn vaste baan opzeggen, maar ik had daar echt het geld niet voor. Ik bedacht dat ik na het stoppen met mijn vaste werk een buffer van ongeveer 6 maanden nodig zou hebben. Zodat ik in ieder geval die periode door zou kunnen komen.

En die buffer, daar heb ik echt wel moeite voor moeten doen. Dik de moeite waard! Maar wel een dingetje. En omdat ik niet wil dat mensen denken dat dit voor hen niet is weggelegd, deel ik 5 tips. 5 tips waardoor ik mijn buffer op heb kunnen bouwen. En dus uiteindelijk mijn baan op kon zeggen en het eerste half jaar ‘safe’ zat. Komen ze.

1. Zorgen voor een inkomen naast je baan

Ik begon naast mijn vaste baan al met freelance schrijfopdrachten. Dit betekende wel dat ik bijna elke werkdag zo 10 á 11 uur werkte. Maar ik had een doel. En dat nam ik serieus. Het maakte mij daarom niet uit dat ik ook op zaterdag en soms op zondag werkte. Ik kwam zo steeds een stapje dichterbij mijn buffer én dus ook bij het opzeggen van mijn baan.

2. Verdelen in potjes

Elke euro heeft een plek. Met andere woorden; maak budgetten. Ik verdeelde mijn salaris altijd in verschillende potjes; vaste lasten, boodschappen, kleding en vrije tijd. En nu kwam daar een extra potje bij; buffer. Daardoor werden mijn ‘vrije tijd’ en ‘kleding’ potjes kleiner. En dat was dan maar even zo!

3. Bepaal financiële doelen

Hoe ziet je toekomst eruit qua financiën? Wil je voor een bepaalde leeftijd hypotheekvrij wonen? Denk je aan gezinsuitbreiding? Wil je minder werken? Het heeft allemaal effect op je financiële situatie. Ik bedacht in mijn situatie hoeveel ik per maand nodig zou hebben na het opzeggen van mijn baan, mocht ik in het eerste half jaar niks verdienen.

4. Leve Marktplaats!

Ik ben het afgelopen jaar echt heel fanatiek geweest op Marktplaats. Van kleding, uitgelezen boeken(!), schoenen, woonaccessoires tot een nooit gebruikte krultang. Ik plande regelmatig een zaterdagmorgen in en zette dan zo 15 advertenties op Marktplaats. Ik heb daar achteraf echt een leuk zakcentje mee verdiend.

5. Stiekem sparen

Dit klinkt misschien een beetje als iets voor kleine kinderen. Maar het werkt echt! Ik pakte al het kleingeld continu uit mijn portemonnee en legde het weg. Het gekke is, dat je dat dus echt niet mist. Maar aan het einde van het jaar had ik toch een mooi wintersport buffertje opgebouwd!

En nu jij! Vertel… wat is jouw gouden geldtip?
-X- Lynn

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lynn’s Life Lessons: een eerlijk verhaal over hoe het écht is om je baan op te zeggen - De meiden van Noppen - […] toen brak de totale frustratie bij mij uit. Want zoals ik al eerder vertelde, heb ik van tevoren een…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.