Het afgelopen jaar hebben wij super veel inspirerende ondernemers gesproken. Een aantal daarvan hebben we zelfs mogen interviewen. Een bron van inspiratie voor andere ondernemers, of je nu in de beginnende fase zit of al een aantal jaar onderneemt. En zelfs als je geen bedrijf hebt, zijn deze verhalen super inspirerend. Om je daar nog meer van te overtuigen, hebben we de vijf meest motiverende tips uit de interviews voor je verzameld. Let’s go!

1. “Volg je gevoel en verken de markt”

Een ijzersterke tip van ‘De meiden van versier’ voor andere ondernemers die met een (business) idee rondlopen. “Maak een plan en denk er nog eens goed over na. Op het moment dat het voelt alsof je ervoor moet gaan, dan moet je er ook echt voor gaan. Je kunt jezelf gerust de ‘wat als…?’ vraag stellen. Vaak is het antwoord niet eens het einde van de wereld. Heb je een bepaalde angst? Bedenk dan een klein, haalbaar doel voor jezelf. Als je dat doel bereikt, krijg je vleugels. Yvet vult Melanie aan. “Je markt verkennen is ook heel belangrijk. Verhuurbedrijven voor evenementen bestonden al, maar niemand bood de unieke items en stijl aan die wij aanbieden. Onze stijl en het aanbod maken ons echt uniek.”

2. “Pin je niet ergens op vast”

Een tip die de ondernemende broers Kay en Sem van ‘By Broersen’ regelmatig van hun ouders kregen. “Pin je niet ergens op vast. Dat zeggen onze ouders vaak. Wij mogen het bedrijf overnemen, maar dat hoeft niet. We hebben allebei een hbo-diploma op zak en houden ons actief bezig met innovatie van landbouw en de ontwikkelingen op online gebied.” Sem vult aan. “En plezier hebben. Doen wat je leuk vindt. Dat is onze tip. Je wilt kunnen zeggen: ik heb vandaag lekker gewerkt. Daar krijg je namelijk ook weer blije klanten van.”

3. “Doe waar je écht goed in bent”

Deze tip komt van drie zussen die samen al 17 jaar(!) woonwinkel House of Mayflower runnen. “Dit is echt een tip die wij aan anderen met een goed idee willen meegeven. Blijf bij jezelf. Doe waar je echt goed in bent. Soms heb je niet eens in de gaten waar je goed in bent. De dingen die voor jou normaal zijn, dat zijn jouw sterke punten. Voeg dat toe in je onderneming. Focus daarop en besteed de rest uit.”

4. “Tijd voor plezier”

Margit en Koos van Tuinderij de Marlequi hebben de afgelopen twintig jaar als ondernemers veel meegemaakt. “Er is de afgelopen twintig jaar veel mis gegaan en we hebben veel meegemaakt. We hebben hard gewerkt, maar daar plukken we nu wel echt de vruchten van. Het gezin is nog altijd het belangrijkste voor ons. We wilden geen ouders worden die altijd maar aan het werk zijn; er moet ook tijd zijn voor plezier en een lekker biertje op z’n tijd! Daar genieten we nog altijd het meeste van. Je moet gewoon je gevoel volgen. Doe iets wat je zelf echt leuk vindt en pak alles aan wat er op je pad komt. Geniet vooral van wat je kán en waar je goed in bent!”

5. “Wees niet bang”

Onderneemster Lucie investeerde al haar spaargeld in haar nieuwe bedrijf Pantysuit. Haar gouden tip? “Wees niet bang! Als ik iets niet weet, dan vraag ik het aan iemand die het wel weet. Er kan niks gebeurden door nieuwe inzichten te krijgen en door te blijven leren. Wees gewoon niet bang. Dat is mijn advies aan iedereen die een goed idee heeft.”

Heb jij er nog een goede tip aan toe te voegen? Deel hem hieronder in de comments!

-X- Britt en Lynn
De meiden van Noppen

Over de auteurs: Britt en Lynn

Oprichters De meiden van Noppen
Twee ambitieuze zussen die begin 2017 besloten om samen een bedrijf te starten; Publiekfabriek. En daar kwamen uiteraard heel wat ondernemersavonturen bij om de hoek kijken! Om al die avonturen te delen, startten we in 2018 met deze blog. Het is onze gezamenlijke missie om anderen te motiveren en te inspireren het beste uit zichzelf te halen. Dit doen we op De meiden van Noppen.nl met onze blogs en met ons bedrijf Publiekfabriek door het geven van trainingen en workshops.

2 Reacties

  1. doe waar je goed in bent, en wat je niet goed kunt: besteed het uit. zo houd je het leuk voor jezelf en hoef je nergens tegen op te zien

    Antwoord
    • Een heel goede, 6e tip Miran! Zo besteden wij graag o.a. fotografie uit. Heel blij met die keuze! Groetjes Britt

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.