Ik hoor het veel mensen zeggen: “Was ik maar zo creatief, ik kan dat echt niet.” Ik zal je even wakker maken, want dat ben je wel! Natuurlijk is de één van nature creatiever dan de ander. We zijn immers niet allemaal hetzelfde, gelukkig. Het zit bij de één gewoon wat dieper verstopt dan bij de ander. Als je denkt dat ik 24/7 creatief ben, dan heb je dat ook mis.

Natuurlijk zijn er ideeën die uit het niks ontstaan en raak ik snel geïnspireerd door heel veel dingen, maar ik moet me er ook toe zetten om creatief te denken. Het is ook een keuze. Niets gebeurt namelijk vanzelf, er is altijd een bepaalde drive nodig om iets voor elkaar te krijgen. Het is een houding. Hoe je naar de wereld om je heen kijkt. Doe je dat met oogkleppen of met een open blik?

Om zelf creatiever te zijn of creatiever in het leven te staan, geef ik je graag 5 tips mee, die mij goed helpen als ik niet lekker op gang kom!

1. Stop met zeggen: ik kan het niet

Als er iets is dat je afremt in je ideeën, dan is het denken dat je iets niet kunt. Heb je het eigenlijk al geprobeerd? We zijn vaak geneigd onszelf weg te cijferen, voordat we het überhaupt geprobeerd hebben. Geef ook niet meteen op na je eerste poging. Zelfs de grote meesters der aarde hebben oefening nodig. Er gaat even overheen voordat je iets onder de knie hebt, maar je zult zien dat het je steeds beter af gaat als je het vaker doet. Never try, never know. Right?

2. Haal inspiratie uit je omgeving

Mijn ideeën ontstaan vaak door iets dat om me heen gebeurt. Ik luister naar bepaalde muziek of gesprekken. Ik ga een stuk wandelen en geniet van alle kleuren en vormen om me heen. Of ik kijk hoe andere mensen dingen oplossen. Kijk bijvoorbeeld eens naar designers of kunstenaars en hoe zij werken en dingen oplossen. Wees nieuwsgierig! Je raakt daardoor even vrij van je eigen gedachtestroom en staat open voor nieuwe dingen. Dat kan weer leiden tot nieuwe ideeën en dat kan jou net dat beetje inspiratie geven dat je nodig hebt!

3. Probeer iets op meerdere manieren op te lossen: experimenteer!

Je kunt meteen gaan voor die eerste ingeving, maar daag jezelf eens uit 2 of 3 andere manieren te proberen. Ga eens bij jezelf na welke middelen of mogelijkheden er nog meer zijn om tot je gewenste eindresultaat te komen. Doe dit niet alleen in je hoofd, maar voer het ook echt uit. Zo zie je direct welk effect het heeft en wat je daarvan vindt. Door te experimenteren ontdek je nieuwe mogelijkheden en ook dat brengt je weer tot creatieve inzichten!

4. Blijf bij je eigen stijl

Niets is makkelijker dan kopiëren wat een ander al bedacht heeft, maar niets is leuker dan iets uit te voeren op jouw manier. Belangrijk hierbij is om te weten wat jíj mooi en leuk vindt en hoe jíj te werk gaat. Welke kleuren passen bij jou, welke sfeer of thema zie je graag terug in je werk en met welke materialen werk je het liefst.

En heel belangrijk: vergelijk jezelf en wat jij creëert niet teveel met dat van anderen! Jij bent authentiek en zo ook jouw keuzes. Je bent wat je creëert. Doe jij wat de rest doet? Dan ben je dus ook als de rest. Doe jij wat je zelf wilt? Dan ben je jezelf.

Vind je dit nog moeilijk om te bepalen? Experimenteer! Probeer verschillende dingen uit. Zo ontdek je snel genoeg wat voor jou prettig werkt en waar jij je goed bij voelt

5. Gewoon beginnen

Ik ben een kei in dingen voor me uitschuiven en scenario’s te bedenken om ergens (nog) niet aan te beginnen. Er lijken altijd wel dingen te zijn die meer ‘prioriteit’ hebben. Wat ik echter enorm heb geleerd de afgelopen tijd, en deze tip kwam van niemand minder dan mijn broer Bart, is: “Gewoon beginnen”. Pak erbij wat je nodig hebt om uit te voeren wat je van plan bent om te doen. Zet je malende gedachten even uit en begin gewoon. Je zult merken dat naarmate je bezig bent de ideeën vanzelf gaan vloeien en ze achter elkaar uit je mouw rollen.

Loop je toch vast? Haal dan één van de bovengenoemde tips er weer even bij 😉

Heb je een specifieke vraag over ‘creatief zijn’? Of zou je misschien mijn blik op een bepaalde vraag willen weten? Schroom niet om me even te contacten!

Liefs Judith

Over de auteur

Judith van Lierop

Judith van Lierop

Studio Judith van Lierop

Oké, De meiden van Noppen zijn een beetje jaloers op Judith. Want wij kunnen totaal niet tekenen, schilderen of gedichten schrijven. En daarom vinden wij het altijd heel bijzonder en knap als iemand dat wél heel goed kan. Laat Judith daar nu gewoon haar werk van hebben gemaakt! Haar leven, de weg ernaar toe, de leuke en moeilijke kanten, deelt ze met ons! 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.