Speel jij net als ik (Britt), ook vaak ideeën en dromen in je hoofd af? Uren fantaseren over het starten van een Bed & Breakfast in Frankrijk, je droombaan of over die fantastische reis die je al jaren wilt maken? Ik betrap mezelf daar nog wel eens op. Niets mis mee, maar pas op! Denk je er langer dan 24 uur over na, zonder actie te ondernemen? Dan neem je jezelf misschien wel in de maling. En dat zou toch zonde zijn!

Romantiseren

Ik heb een trucje gevonden. Ik kan er in 30 minuten achter komen of mijn droom echt bij mij past, of dat het vooral een romantisch sprookje in mijn hoofd is. In dat romantiseren ben ik best wel goed, maar daar heb je in de praktijk precies niets aan.

Mijn voorbeeld

Lynn en ik werkten vorig jaar aan een soort van Airbnb voor werkplekken in de natuur. Vanwege onze regelmatige brainstormsessies in het bos of op het strand merkten we hoe productief en fijn dat is. Meer zuurstof en groen. Yes! We zijn aan de slag gegaan.

Op zoek naar eigenaren van leegstaande boshuisjes en de eerste flyers werden gedrukt. Al snel waren daar de eerste twijfels. Het bleef stil. Wat bleek? We hadden zelf meer behoefte aan frisse lucht en ontspanning in de natuur, onze beoogde doelgroep iets minder. Als wij de tip hadden gevolgd, hadden we misschien wel de €40,- drukkosten van de flyers kunnen besparen. Over die kosten waren we overigens heel snel heen. Het was het proberen waard en een goede les.

Dé tip

Ik hoorde de tip tijdens een podcast met Charlotte van ’t Wout. Een slimme ondernemer, die lef heeft en doorgaat waar anderen stoppen. Heerlijk!

Terug naar de tip. In deze podcast vertelt Charlotte hoe zij haar (in de ogen van anderen) vaak wilde ideeën direct uitprobeert. Hoe? Misschien droom jij stiekem wel over het runnen van een B&B in Frankrijk. Nu denk je misschien: ‘Hoe kom ik erachter of dit écht mijn droom en passie is?’ Nou, door binnen 30 minuten een website te bouwen.

Kind kan de was doen

Ja, je leest het goed. Er zijn slimme mensen die het bouwen van een website zo makkelijk hebben gemaakt, dat íedereen het kan. Zoals via squarespace.com, WordPress.com of Jimdo.com. Je maakt gratis (!) een account aan. Zoekt een leuke foto op van bijv. een B&B in Frankrijk zoals jij het voor je ziet. Of van een winkelpand waar jij je kledingwinkel wel wil starten.

Je omschrijft in een aantal zinnen wat jouw droom is voegt een mooie afbeeldingen toe. Bijvoorbeeld van de merken die je graag wilt verkopen in je winkel of de recepten die je gaat maken voor jouw blog. Klaar! Je hebt zojuist de eerste concrete stap richting je ‘droom’ al gezet.

6 websites verder

Krijg je kriebels van datgene wat je op je scherm ziet? Dan zit je goed. Je hebt actie ondernomen en ik merk zelf dat dat misschien nog wel het allerbelangrijkste is. En hoe makkelijk was dit? Misschien vond je het zelfs best wel leuk. Waarschijnlijk merk je ook dat je idee, droom of wens concreter wordt. Of juist doodbloedt.

Ik heb inmiddels al 6 ‘websites’ gemaakt. Is natuurlijk niet te vergelijken met een mooie, professionele website, maar daar gaat het ook niet om op dit moment. Het allerbelangrijkste is dat je erachter komt of het echt bij je past, of dat je denkt dat het bij je past. Over dat verschil kan ik wel een boek schrijven, maar dat bespaar ik je voor nu!

Die zes websites leveren mij in ieder geval enorm veel rust op. Ik ga namelijk concreet aan de slag met een idee. En door het maken van een website, word ik gedwongen om over dingen na te denken. Hoe ga ik X dan aanpakken? En met wat ga ik precies mijn geld verdienen? Hoe kunnen mensen mijn B&B reserveren? Hoe bereik ik die mensen? Etc. Etc.

Soms ga je door met een idee. Soms stopt een idee. Leek het leuker dan het is of haak je toch af. Dan creëer je ruimte om opnieuw te romantiseren. Ik pak mijn laptop er alvast bij. Want ook mijn gedachten zijn lang niet altijd te vertrouwen!

-X- Britt