Als ondernemer draag je meerdere petten. Je bent een visionair, dromer en manager tegelijkertijd. Wij vergelijken onze gedachten vaak met een rollercoaster of wervelwind. Er vliegen door die verschillende petten namelijk continu ideeën, doelen en ambities door onze hoofden. Herken je dat? Zo lang je dat niet weet te structureren en organiseren, kom je geen stap verder.

Dat is ook waar veel ondernemers blijven hangen. Bedrijven groeien niet door of worden niet succesvol omdat ze enkel vanuit een vaag idee of plan werken. Het is niet duidelijk waar ze over een paar jaar willen staan en er is geen duidelijke toekomstvisie. Ze blijven staan waar ze staan.

Doorgroeien is moeilijk zonder focus

En dat is ook niet zo gek. Want het is moeilijk om door te groeien met je bedrijf en met klanten als je niet zo goed weet waar je naartoe wilt met je bedrijf. Wij hadden na een aantal maanden ondernemen ook het gevoel van; ‘we willen meer, maar we weten niet hoe’. Ons bedrijf liep prima, we hadden regelmatig wat klanten. Maar we wisten dat er meer in zat. We ontkwamen niet aan een duidelijk plan om die groei te realiseren.

Geen schot in de zaak

We wisten tegelijkertijd niet goed wat we nu precies wilden bereiken. En misschien denk jij nu ook dat dat ook niet nodig is. Dat dachten wij in het begin namelijk ook. Maar als je een tijdje vanuit die gedachte onderneemt, kom je er snel genoeg achter dat er geen schot in de zaak zit. Met andere woorden; zonder visie, doelen en plan krijg je niet meer klanten en wordt je bedrijf niet groter.

Dit besef was er en een zoektocht begon. Want hoe zorgen we er dan voor dat we wel doorgroeien en succesvoller worden? Wij zijn er achter. Onze visie en ons plan wordt elke dag meer en meer duidelijk. En dat merken we direct, want het aantal klanten en de bekendheid rondom ons bedrijf neemt nu elke dag toe.

We stellen je hieronder 3 vragen, die wij ons het afgelopen jaar ook meerdere malen hebben gesteld. Het zet je aan het denken en helpt je om een duidelijker plan voor jezelf te maken.

1. Wat versta je onder succes?

Je zou versteld staan als je weet hoe weinig mensen hier een antwoord op kan geven. Het is vaak een gevoel of een vage gedachte. Maar het is moeilijk om het concreet te maken. Toch heb je het nodig voor jouw plan. Alles wat wij nu doen, komt voor uit onze visie. Het zit al jaren in onze hoofden en wordt nu langzamerhand realiteit.

De meiden van Noppen.nl begon met een klein idee; wij wilden ambitieuze, ondernemende vrouwen inspireren en motiveren om in actie te komen. Om iets te maken van hun leven en ambities. Wij wisten allang hoe dit er over een aantal jaar uit zou komen te zien en werkten toen door naar een concreet plan om daar te komen.

Maar wat versta jij onder succes? Als je een bepaalt inkomen hebt? Of als je je bedrijf voor een goed bedrag kan verkopen? Maak het zo concreet mogelijk, zodat je weet waar je naartoe werkt.

2. Visualiseer je elke dag het succes dat wilt creëren?

Je hebt nu helder wat je wilt bereiken. Dat is nog wel een groot plaatje of een vage visie. Het risico bestaat dat je dit snel weer kwijt bent. Wij hadden soms op dinsdagmiddag helemaal helder wat we wilden bereiken. Totdat we woensdagochtend weer op kantoor kwamen en het gevoel hadden dat we het weer helemaal kwijt waren. Dat geeft veel onzekerheid, maar is wel helemaal normaal.

Je wilt echter voorkomen dat je steeds switcht van ideeën of vergeet waar je nu ook alweer naartoe wilde werken. En dat doe je door dit te visualiseren. Gun jezelf elke dag even vijf minuten, waarin je je ogen sluit en je grote doel voor ogen ziet. Hang een A4tje aan de muur waar jouw visie op staat. Of maak een moodboard en zet dat op je kantoor. Wij hebben beiden een foto op het bureaublad van onze computers staan dat ons elke dag herinnert waar we naartoe werken. Helpt echt!

3. Geloof je écht dat je jouw visie op succes kunt realiseren?

De afgelopen jaren maakten we de meest wilde plannen. Vaak haakten we snel alweer af. Super irritant vonden we dat, want we waren continu op zoek naar een duidelijke focus. Eén plan waar we aan werkten. Achteraf gezien blijken al die plannen diep in ons hart gewoon niet bij ons te passen.

Zo bedachten we diensten of bedrijven waar we sneller geld mee konden verdienen, omdat we op dat moment wat krap zaten. Maar dit werd nooit wat. Want het zat niet in ons diepste gevoel. We maakten de plannen omdat het nodig was, maar niet omdat ons gevoel vertelde dat we die kant op moesten.

Inmiddels durven we wat beter op ons gevoel af te gaan. We maken plannen omdat we het gevoel hebben dat dit echt iets gaat worden, niet omdat er geld nodig is of omdat anderen ons op andere ideeën brengen. Wij hebben een visie en wij geloven er volledig in. En dat zijn de beste!

Dus; maak duidelijk voor jezelf wat je wilt bereiken, zorg dat je elke dag even een paar minuten nadenkt over deze visie en blijf geloven in je eigen gevoel.

Heb jij een super duidelijk beeld van wat je wilt bereiken? Wat helpt jou om daar aan vast te houden? Laat het ons weten in de comments hieronder!

-X- Britt en Lynn
De meiden van Noppen

0 reacties