In de Noordkop ken je velen van gezicht, maar je kent lang niet altijd het verhaal achter iemand. Hebben wij even het geluk dat we via De meiden van Noppen steeds meer inspirerende verhalen te weten komen. Deze delen we heel graag met je! Vooral omdat er vaak ook lessen en tips achter verschuilen, die iets kunnen betekenen voor ons allemaal. Christa Hoogendijk is zo iemand. We kenden elkaar van gezicht, naam en verjaardagen, maar wisten pas na een kort gesprek tijdens Koningsnacht (jaja) dat er een inspirerend verhaal achter deze ambitieuze vrouw schuilgaat.

“Ik ging het gewoon een jaartje proberen”

Het plan was om een jaartje te gaan vliegen. “Het leek mij gewoon wel leuk en ik wist niet zo goed wat ik wilde gaan doen. Ik ging het gewoon een jaartje proberen. Vervolgens heb ik dit toch 17 jaar volgehouden! Het was een super safe omgeving; een vast contract bij KLM. Ik bezocht de meest bijzondere plekken en belandde zo bijvoorbeeld voor een aantal dagen in Curaçao of ‘gewoon’ in Midden-Europa.”

Dat vond Christa ook zo leuk aan het vliegen. Overal heen gaan, veel plekken zien. Ze vloog internationaal en leerde daardoor veel culturen kennen. Én ze kreeg super veel mensenkennis. “Daar heb ik nog steeds heel veel aan. Het maakt niet uit wat je doet, maar het hebben van mensenkennis helpt altijd mee.”

Behoeftes veranderen

Na een aantal jaar merkte Christa dat ze het werk niet meer zo heel leuk vond. De combinatie tussen veel van huis zijn, daar drie kinderen en man achterlaten en constant met andere collega’s werken maakte haar niet meer blij. Opgeteld werkte haar man ook steeds vaker in het buitenland en ja, ze werd ook gewoon ietsje ouder. “Je behoeftes veranderen dan toch. En ik vond die korte collegiale relaties op een gegeven moment gewoon de moeite niet meer waard.”

Zo gezegd, zo gedaan

Stiekem wilde ze ook altijd al iets met beauty doen. Zelf liet ze regelmatig wimperextensions zetten. Lekker makkelijk en mooi tijdens het vliegen en op vakantie, maar dat kon ze zelf toch ook leren? Zogezegd, zo gedaan. “Ik ben gewoon een opleiding gaan volgen om te leren hoe dit moest. Ik wilde het gewoon weten.”

“Niet met het idee om daar mijn werk van te maken”

“Niet met het idee om daar mijn werk van te maken. Maar voordat ik het wist toverde ik voor het oefenen steeds vaker mijn keuken om tot salon, waardoor ik steeds meer vrienden en familieleden voorzag van mooie wimpers.” Toen haar diploma eenmaal binnen was en de vraag naar wimperextensions groter werd, begon het ook echt te lopen.

Ben ik bij met wat ik doe?

“Hier kan ik toch nooit echt mijn werk van maken?” dacht Christa. Bij de opleiding die ze volgde dachten ze daar anders over. Ondertussen groeide ze uit haar keuken en startte ze een samenwerking met een buurvrouw en vriendin, die beiden over een salon beschikten.

Ondertussen vloog ze nog steeds, groeiden de drie kinderen op en reisde haar man steeds vaker naar het buitenland voor werk. Hoe dan? Toen ook nog eens de ziekte ALS bij een dierbaar persoon werd geconstateerd opende dit Christa haar ogen.

Ze stelde zichzelf de vraag: “Ben ik, als ik terugkijk op mijn leven, blij met het werk wat ik doe? Ben ik dan trots als ik mijn hele leven heb gevlogen?” Het antwoord was keihard ‘nee’ en dus nam Christa (met moeite vanuit haar werkgever) vier maanden onbetaald verlof op.

Knoop doorhakken

Deze keuze leek een gouden zet te zijn. “Ik regelde zelf een website met een vriendin en werd actief op Facebook. Ook stond ik regelmatig bij de Ladies Night in de bioscoop. Mijn salon groeide met de dag. Maar op een gegeven moment zaten die vier maanden onbetaald verlof er wel bijna op. Als ik er alleen al aan dacht om terug te gaan naar mijn werk, voelde ik mij al ellendig.”

Nu stond ze voor een definitieve keuze. “Teruggaan was gewoon geen optie en dus hakte ik de knoop door. Vervolgens werkte ik keihard aan het opbouwen van een mooie klantenkring en bedrijf. Ik heb echt nog nooit zo hard gewerkt voor mijn gevoel. Het was echt 6 dagen in de week en veel avonden werken. Maar met als resultaat een mooi bedrijf!”

Nieuwe deuren openen altijd

En nu? Nu is Christa twee jaar verder. Haar salon staat als een huis en ze werkt aan toffe, nieuwe ontwikkelingen. Totaal buiten haar comfortzone en wat ze tot nu toe heeft gedaan, maar ze krijgt er zoveel energie van dat ze weet dat ze goed zit. “Want als je een deur sluit, gaat er altijd een nieuwe deur open. En soms wel 10 nieuwe deuren!”

Christa weet dus als geen ander hoe je keuzes maakt en voor je droom gaat, terwijl je samen met je partner drie kinderen (én een hond ;-)) opvoedt! Ze neemt ons de komende tijd mee in de uitwerking van haar nieuwe ambities. Wij kunnen niet wachten! coming soon… stay tuned!