Van ambitieuze Noord-Hollandse vrouwen worden wij blij. Om je hoofd boven het maaiveld uit te kunnen steken heb je lef nodig. Het is namelijk niet altijd gemakkelijk, want iedereen heeft een mening en de meeste vuren deze ook nog eens op je af. Romy Nijkamp uit Winkel is zich hier bewust van, maar laat zich er niet door tegenhouden. Ze heeft een mooi verhaal -bomvol tips- over haar carrière en een geweldige toekomstdroom. Voor ons voldoende redenen om Romy te interviewen. Veel leesplezier!

Ik weet niet wat ik wil

Romy wist nooit goed te vertellen wat ze wilde worden. Dat ze haar eigen bedrijf wilde starten was wel duidelijk, maar waarin? Daar kwam Romy de afgelopen jaren achter. “Drie jaar geleden werkte ik bij de Rabobank op de HR-afdeling. Ik wist toen nog niet zo goed waar ik echt goed in was. Om daar achter te komen heb ik een cursus over persoonlijk leiderschap gevolgd. Tijdens de masterclasses werd het duidelijk dat HR echt mijn ding is. Op dat moment zat ik echter zelf tegen een burn-out aan. Om deze te voorkomen heb ik keuzes gemaakt. Er werd een reorganisatie op de HR-afdeling aangekondigd, waarbij 1 functie zou komen te vervallen. Ik heb toen mijn eigen functie voorgesteld.” 

Vrijheid ervaren en zelf voorwaarden stellen

In september 2016 maakte Romy dus de keuze om haar werkgever te verlaten en in januari 2017 was ze officieel boventallig. “Dit was het moment om voor mijzelf te beginnen. Ik heb bewust twee maanden niet gewerkt om te ervaren wat dat met mij zou doen. Ik loop namelijk vrij snel tegen een muur aan en dat was nu ook het geval. Ik stond echt weer te popelen om aan het werk te gaan. Zonder een website of logo ben ik op LinkedIn op zoek gegaan naar HR-opdrachten. Ik nam contact op met een aantal mensen uit mijn netwerk en zo haalde ik mijn eerste opdracht binnen. Ik heb ook veel netwerkgeprekken gevoerd met detacheringsbureaus, maar tot op de dag van vandaag heb ik deze niet nodig gehad.” 

“Dat is het rebelse in mij.”

“Ik vind vrijheid heel belangrijk. Net als het stellen van mijn eigen voorwaarden. Dat is het rebelse in mij. Ik moet vrijheid ervaren, anders krijg ik het idee dat ik in loondienst aan het werk ben. Nu bepaal ik zelf aan welke opdrachten ik wel en niet werk, maar ook waar en wanneer ik werk.” 

Het verhaal achter Innervit

Romy gaf haar bedrijf de naam Innervit en daar zit een verhaal achter. “Ik vind het belangrijk dat je persoonlijke waarden goed overeenkomen met het bedrijf of de klant waar je voor werkt. Daar komt het deel ‘inner’ vandaan, van innerlijk. ‘Vit’ komt deels van vitaliteit, met een knipoog naar het Engelse ‘to fit in’.”

“Op dit moment doe ik drie dingen. Ik geef HR- en organisatieadvies, zoals het schrijven van nieuw beleid of het geven van advies over een reorganisatie. Daarnaast ontwikkel en geef ik trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling. Tenslotte coach ik jongeren tot circa 35 jaar bij vraagstukken over hun loopbaanontwikkeling. Van deze combinatie word ik heel blij, want het is afwisselend.”

Werken vanuit Oostenrijk, Malaga en Valencia

“De afgelopen twee jaar heb ik veel geleerd. Ik wilde bijvoorbeeld alles zelf doen, maar nu weet ik dat dat niet altijd goed werkt. Je moet echt doen waar je blij van wordt en alle dingen waar je niet blij van wordt uitbesteden. Zakelijk ben ik bijvoorbeeld aan het onderzoeken of ik mijn social media activiteiten kan uitbesteden. Ik vind schrijven wel leuk, maar het plaatsen en actief bijhouden is niet mijn ding.”

 “Daarnaast wil ik meer plaats onafhankelijk werken. Zo heb ik al vanuit Oostenrijk, Malaga en Valencia gewerkt en dat bevalt mij heel goed. In Oostenrijk bijvoorbeeld pak ik de eerste skilift naar boven, zodat ik op tijd terug ben en van 16.00 tot 18.30 uur nog even kan werken. Mijn vriend vindt dat prima. Hij ziet dat ik er blij van word en dan is het al snel goed.” 

Toekomstdromen

Dromen over de toekomst doet Romy absoluut, maar ze maakt er ook direct werk van. Zo richt ze momenteel een nieuw bedrijf op met een compagnon -InnerRebel- en wil ze graag in Spanje wonen. “Ik zie daar genoeg zakelijke mogelijkheden en ik word heel blij van het klimaat. Zelf vind ik persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk, maar ook een gezonde lifestyle en sport. Deze drie ga ik daar combineren.”

“Om mijn droom uit te laten komen ga ik aankomende zomer met mijn vriend naar Spanje om de streken te bezoeken waar we wel zouden willen wonen. Je kunt je droom niet realiseren zonder te doen. Mislukt het of is het toch niet helemaal wat je ervan had gehoopt? Dan haal je er in ieder geval een waardevolle levensles uit. Je groeit er altijd van.”

Blijf jezelf en ga het gewoon doen

Wanneer Romy een goed idee heeft, maakt ze er direct werk van door actie te ondernemen. Ze geeft anderen daarom ook twee tips. “Blijf bij jezelf en ga het gewoon doen. Laat je niet tegenhouden door jezelf of een ander. Iedereen heeft toch wel een mening. Degene die hun mening met je delen, doen of durven het vaak zelf niet. Het is belangrijk dat je iemand in je directe omgeving hebt die je steunt in je ideeën. Voor mij is dat mijn vriend. Hij zegt altijd ‘leuk, ga het doen.’ Dat zorgt ervoor dat ik het ga doen en ondertussen beantwoord ik zelf alle kritische vragen al die dan om de hoek komen kijken. Maak het jezelf niet moeilijk!

NABRANDER VAN DE MEIDEN VAN NOPPEN

Als iemand over persoonlijk leiderschap beschikt, dan is het Romy wel! Aan tegeltjeswijsheid ook geen gebrek. Romy schudt ze zo uit haar mouw. ‘Als je ergens nee tegen zegt, komt er daarna wel weer een ja.’ Dat is zo waar. En Romy bewijst het keer op keer! Romy, dank je wel voor de leuke ontmoeting en het delen van jouw verhaal. Veel succes!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.