Wanneer je ondernemend vermogen bezit ben je constant hongerig. Hongerig naar avontuur, naar waarde creëren en van niets iets groots maken. Bas Leegwater bezit dit vermogen en de drang naar meer nam een aantal jaar geleden steeds meer toe. Een eigen bedrijf starten in de bouw. Dat was zijn idee. Inmiddels is Bas sinds 1 januari 2019 fulltime aan het werk voor zijn bedrijf Ferox waarmee hij het merk Systimber groot wil maken. Een innovatief bouwsysteem van massief hout waarmee je luxe (tiny) huizen en tuingebouwen in korte tijd neerzet. Samen met oud-collega en compagnon Madelon Schuijt wil Bas Nederland, Engeland en Duitsland vullen met prachtige, Pinterest-waardige gebouwen.

Voor de tent op een camping in Italië

Van een bedrijf met 50 medewerkers uitgroeien tot een miljoenenbedrijf met honderden medewerkers. Bas maakte deze enorme groei mee bij zijn oude werkgever. In ruim twintig jaar werkte hij zich op van medewerker op de bouwvloer tot operationeel leidinggevende. “In 2017 begon het bij mij te kriebelen. Tijdens een zomervakantie in Italië zat ik voor mijn tent en merkte ik dat de drang naar meer zo sterk aanwezig was, dat ik besloot actie te gaan ondernemen. Mijn idee was om een bedrijf te starten dat met bouwen te maken heeft. Waarbij ik een bouwproduct zou verkopen, dat modulair is (zoals Lego) en waarin je vrijheid in ontwerp hebt.”

Het perfecte merk gevonden in België

“Als je nu een huis wilt bouwen ben je van veel partijen afhankelijk. Tussen de fabriek en het uiteindelijke gebouw zitten heel veel stappen en deze kosten stuk voor stuk geld. Deze stappen wilde ik uit het proces halen om zo de kosten te verlagen. Ik vond online het merk Systimber. Een innovatief bouwsysteem uit België. Precies wat ik zocht. Ik nam contact op met de eigenaar van het merk en sprak met hem af in België. Na zeker wel veertig gesprekken werden we het eens en kocht ik de import- en verkooprechten voor Nederland. Daarmee is Ferox geboren.”

Bijnaam woeste knoest

De naam Ferox hoor je niet dagelijks. Er zit dan ook een bijzonder verhaal achter deze bedrijfsnaam. “Ik kwam vaak over de vloer bij Leegwater Houtbereiding B.V. waar Ome Joost al 40 jaar werkt. Hij schoot altijd in de lach als ik binnenkwam en noemde mij woeste knoest.  Toen ik op zoek ging naar een bedrijfsnaam wilde ik iets met deze bijnaam doen. De Latijnse vertaling van woeste knoest is Ferox.”

Nagedacht over bedrijfsstructuur

Bas en Madelon hebben een duidelijk plan voor de komende jaren. “We zijn net gestart met het bedrijf en werken dus nog op kleine schaal. Ik heb er goed over nagedacht over wat voor bedrijf ik over 20 jaar wil hebben. De structuur van dat bedrijf heb ik nu al neergezet. Daarom hebben we nu Ferox Projecten, Ferox Outdoor en Ferox Bouwsystemen. Ferox Outdoor bevat de verkoop van op maat gemaakte, luxe tuinhuizen. Met Ferox Projecten ontwikkelen we gebouwen met Systimber, waarbij Ferox Bouwsystemen de materialen levert. Ik wil uiteindelijk op dezelfde schaal ondernemen zoals bij mijn oude werkgever. Dat is mijn doel en daar ga ik voor.”

Risico nemen

Bas heeft een groot risico genomen door het patent op het merk Systimber te kopen. “Ik heb er goed over nagedacht, het idee onderzocht en veel gesproken met mensen die een vergelijkbaar bedrijf hebben opgezet. Daarna kun je alleen nog je gevoel volgen. Het is goed om naar anderen te luisteren, om gebruik te maken van je netwerk, maar je moet wel bij jezelf blijven. Als ondernemer neem je risico, dat hoort er nu eenmaal bij. Net als zelfkennis. Als je beter wil worden moet je naar jezelf kunnen kijken. Wanneer je weet waar je minder goed in bent kun je daarop inspelen. Zo zit ik graag op de apenrots. Daarom vind ik het prettig om met Madelon samen te werken. Ze heeft veel kennis in huis over de financiële structuur van een bedrijf en zorgt voor evenwicht in het team.”

Instagram als marketing- en verkoopplatform

Ondanks dat het bedrijf net gestart is, is er veel animo voor het innovatieve bouwsysteem. Dat is ook niet zo gek, want de gebouwen zijn modern en bovenal Pinterest-/ en Instagramwaardig. “Ik heb me goed verdiept in de mogelijkheden van Instagram om Ferox onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten. Zo plaats ik regelmatig een betaald bericht, waar ik gemiddeld drie aanvragen uit krijg. Ik ben gewoon gaan proberen en het werpt direct zijn vruchten af. We hebben ook zelf de website gebouwd. Dat kun je prima zelf doen.”

Thuis goed geregeld

Wanneer je gemiddeld 80 uur per week werkt is het fijn dat het thuis goed geregeld is. “Mijn vrouw Debby en twee kinderen weten dat ik hard werk. De komende jaren stop ik veel tijd in het merk Systimber als modern bouwproduct in de markt te zetten. Daar zijn we thuis op voorbereid en daar richt je je leven op in. Maar we genieten ook van elkaar. Onze vakanties zijn heilig. Hard werken is leuk, maar een goede gezondheid is ook belangrijk. Uiteindelijk is dat hetgeen waar het om draait.”

NABRANDER VAN DE MEIDEN VAN NOPPEN

Geweldig om een ondernemer te spreken met een inspirerende visie en duidelijk plan van aanpak. Bas weet wat hij wil en hij gaat er 200% voor. De woningen, aanbouwen en tuinhuizen die hij neerzet met Systimber zijn prachtig. Wij hebben stiekem een aantal schetsen van nieuwe projecten mogen bekijken en het wordt alleen nog maar leuker. Bas en Madelon, heel veel succes met jullie bedrijf. Wij blijven jullie graag volgen!

 

1 Reactie

  1. Wat een supergoed interview. Top meidenvannoppen

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.