Laatst fietste Britt door Schagen en kwam ze een felroze stoepbord tegen. In haar snelheid las ze iets met ‘groente en fruit’ en ‘Lyzette van Etten’. Een ondernemende vrouw die zelf roze borden door de stad verspreid om haar groentekraam te promoten. Daar willen wij meer van weten!

Lyzette van Etten nam in januari 2014 de groentekraam van haar vader over. Een echt familiebedrijf, want de opa van Lyzette begon met de kraam. Inmiddels reist ze elke week met haar kraam van Schagen, naar Texel, naar Hippolytushoef en weer terug naar het thuishonk in Schagen.

“Het is niet zo dat ik dit altijd al heb gewild. Ik heb een styling opleiding gevolgd, omdat ik etaleuse wilde worden. Op een weggegeven moment werkte ik soms ’s middags bij een etaleursbedrijf en een ochtend bij de groentekraam. Ik heb ook nog als au-pair in België gewerkt.”

Vrachtwagen- en aanhanger rijbewijs

Lyzette liet haar werk in België achter toen de groentekraam een medewerker te kort had. “Vanaf dat moment werkte ik fulltime in de kraam. Mijn vader stelde mij op een gegeven moment de vraag of ik de kraam zou willen overnemen. Mijn antwoord was ja. Dat betekende wel dat ik mijn vrachtwagen- en aanhanger rijbewijs moest halen om de inmiddels vijf markten te kunnen bezoeken!”

“Vrachtwagen rijden vond ik niet zo moeilijk. Met een aanhanger rijden was wel even wennen hoor! Na de overname is er niet veel veranderd. Ja, de groene shirts en vlaggen zijn roze geworden. Ik doe graag mijn eigen ding en miste een beetje vrouwelijkheid. Daarom koos ik voor roze!”

De maandagochtend wekker gaat om 04.00 uur

Bij het runnen van een groentekraam komt ook de inkoop kijken. “Inkopen is toch vaak een beetje gokken. Ik kijk naar het weer en naar de producten die we in de afgelopen weken verkochten. Ik kies bewust voor A-kwaliteit groente en fruit en bepaal dan wat ik inkoop.” Naast de inkoop staat Lyzette zelf vier dagen op de markt. “Op maandag gaat mijn wekker om 04.00 uur ’s ochtends af, zodat we op tijd op Texel arriveren voor de markt. Vroeger stond ik fluitend op rond die tijd, dat is nu wel iets lastiger!”

Vrouw met een groentekraam

Je komt niet veel vrouwen tegen die een groentekraam runnen op de markt. “Als vrouw heb je toch andere inzichten. Zo geef ik een keer in de week een recept mee met klanten. Dat vind ik heel leuk om te doen, omdat ik zelf ook veel bezig ben met voeding. Zo weet ik wat er speelt wat betreft voeding en ik heb natuurlijk de lekkerste ingrediënten in mijn kraam. In de zomer staat er op maandag en donderdag ook een fruitbar bij de kraam, met verse jus d’orange en bakjes gesneden aardbeien.”

“Mijn tip? Gewoon doen”

“In je eentje beslissingen nemen is soms best lastig. Dat mijn vader nog in de kraam werkt vind ik daarom alleen maar fijn. Van technische dingen weet ik bijvoorbeeld niets af. Dat bespreek ik dan graag met mijn vader. Onze werkwijze botst weleens. Soms drijf ik dan weleens mijn zin door, maar niet altijd hoor! 😉 Ik ervaar vooral voordelen. Door samen te werken is de kraam bijvoorbeeld altijd open. Ook wanneer ik een week met vakantie ben.”

Uiteraard vroegen wij Lyzette ook nog om een tip. “Een tip voor vrouwen die ook willen ondernemen? Gewoon doen. Sta sterk in je schoenen!”

Nabrander van De meiden van Noppen

Zo. Bezig bijtje die Lyzette! Stoer hoor, om met een vrachtwagen zo alle markten af te gaan. En die wekker dan om 04.00 uur op maandag… respect! Het overnemen van de groentekraam kwam op haar pad, maar ze doet het wel gewoon even! En ze nu zelf… van een beetje roze in een groentekraam wordt toch elke vrouw blij?! Succes Lyzette!

-X- Britt & Lynn
De meiden van Noppen

5 Reacties

 1. Wat een leuk “ gesprek” met Lyzette. Ik reageer meteen maar even als trotse moeder!!! Tja dat rose het begon al met een rose geboortekaartje, waar wij erg blij mee waren na onze zoon Pieter. ( die had een blauw kaartje)
  Peter en ik ( Marian) zijn heeltrots op Lyzette met wat ze allemaal doet, vernieuwd en presteerd! Want het is wel jaar-rond natuurlijk ! Nu is het zomer heerlijk zomerfruit en goente wat veiling vers is. Maar ook in de winter doet Lyzette bij weer en wind, regen en vorst haar werk. Samen met Joop en Rina als vaste medewerkers. Nu is het in Schagen ook niet gemakkelijk staan met alle verplaatsingen en omzwervingen maar gelukkig weten de mensen ons toch wel te vinden. Daarom heb ik grote waardering voor onze “ kleine meid” .

  Antwoord
 2. Wat een leuk stukje over deze vakvrouw. Vriendelijk, bekwaam en altijd leuke recepten. Kom wekelijks voor groenten en fruit en altijd van een prima kwaliteit. Een fijne kraam met aardige mensen
  Hoop dat je nog lang staat met je “roze” kraam.

  Antwoord
 3. Lyzette is een top meid .
  Ze heeft jaren geleden bij ons als etaleuse gewerkt en werkte keihard mee.
  Net als moeder Marianne ben ik ook trots op ‘onze Ly’.

  Antwoord
 4. Mooi artikel , verdien je hoor en er is geen woord van gelogen. Haal elke week heerlijke verse dingen en altijd tiptop kwaliteit! Ga zo door met je trouwe hulpen erbij , en het is er ook nog altijd gezellig!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.