Oké, hier zijn we een beetje jaloers op. Want wij kunnen totaal niet tekenen, schilderen of mooi schrijven. En daarom vinden wij het altijd heel bijzonder en knap als iemand dat wél heel goed kan. Laat Judith van Lierop daar nu gewoon haar werk van hebben gemaakt! Wij waren heel benieuwd naar haar verhaal. Enne, leuk feitje; Judith hoort nu ook bij de club en gaat regelmatig iets met ons delen! Lees hieronder haar verhaal.

Een Zandtemmer in Utrecht

Hoi! ik ben Judith van Lierop, 30 jaar en ik ben geboren en opgegroeid in Noordkop’s dorp ’t Zand. Op dit moment woon ik met mijn vriend Juul in Utrecht. Hier heb ik mijn eigen creatieve studio in ons appartement. Vrij en in opdracht schrijf ik gedichtjes, en ik maak illustraties en schilderijen. Zo nu en dan exposeer ik mijn werk, of ik schrijf gedichtjes op locatie. Echt onwijs leuk om te doen!

Ook al woon ik in Utrecht, ik ben nog steeds vaak in ’t Zand te vinden. Op de prachtige boerderij van m’n ouders. Het is daar zo heerlijk groen en rustig. Een geweldige plek om de stad even te ontvluchten, samen met m’n familie te zijn en lekker m’n hoofd leeg te maken. Of ik ga lekker naar zee, dat doet me altijd goed. Dat mis ik wel een beetje in het midden van het land.

Onrust in het lijf

Het is denk ik tien jaar geleden dat het zaadje is gepland om eigen ondernemer te worden. In die periode begon ik anders naar het leven te kijken dan ik de voorgaande jaren deed. Het was aan het einde van mijn eerste HBO studie in Leeuwarden, vrijetijdsmanagement (jaja, leren wat te doen met vrije tijd), en ik had net mijn halfjarige stage afgerond in Sydney, Australië. In 2008 was dat (wow, zo lang terug als ik erbij stil sta!). Ik had er een fantastische tijd gehad. Veel gereisd, ontzettend veel gave ervaringen opgedaan en veel nieuwe mensen leren kennen.

Eenmaal thuis merkte ik dat m’n oude leven me niet meer paste en begon de onrust een rol te spelen. Dingen waar ik normaal veel tijd aan besteedde, zoals fanatiek handballen, was ik zat. Ik stopte, tot ieders grote verbazing. Er waren zoveel andere dingen in het leven die ik wilde ontdekken.

Ook besefte ik dat ik, zo aan het einde van mijn studie, nog helemaal niet toe was aan een vaste baan. Ik zag mezelf echt niet zitten aan een bureau van 9 tot 5. Ik werd al gek van het idee. Iets gaan doen wat ik écht leuk vind en niet puur om geld te verdienen, daar was ik naar op zoek.

Hup! Nog een HBO’tje erachteraan

Ik besloot om nog een vierjarige HBO te gaan volgen. Docent beeldende kunst en vormgeving was m’n nieuwe roeping, want daarmee zag ik kansen om te kunnen doen wat ik graag wil. Ik was altijd al bezig met dingen maken, tekenen en bedenken.

Op de havo was m’n favoriete vak dan ook niet voor niets beeldende vorming en tijdens vrijetijdsmanagement nam ik altijd graag de creatieve en beeldende taken op me. Als ik die dingen toch eens kon doen als werk, gewoon de hele dag creatief bezig zijn, dingen maken, hoe gaaf zou dát zijn! Deze studie leek me dus bij uitstek geschikt en ik heb me er in 4.5 jaar doorheen gewerkt.

M’n eigen creatieve studio

Na mijn studie verhuisde ik naar Amsterdam en gaf een tijdje les als docent beeldend op het Centrum voor de Kunsten in Beverwijk. Ook het lesgeven heb ik op een gegeven moment achter me gelaten want ik miste de ruimte om me volledig op mijn eigen creatieve werk te richten. Door veel tijd aan mijn onderneming te besteden heb ik inmiddels al een ruim netwerk op kunnen bouwen en werk ik regelmatig in opdracht.

Dat vind ik echt het allerleukste aan wat ik doe. Dat mensen bij me komen met een vraag voor een persoonlijk gedicht, een schilderij of een illustratie. De uitdaging om daaraan te voldoen, m’n eigen gevoel te volgen en dat het resultaat vervolgens helemaal in de smaak valt. Dat is echt te gek. Daar doe ik het voor.

Inmiddels woon ik alweer een jaar samen in Utrecht en Utrecht voelt goed. Het is niet te druk of te groot, de sfeer is fijn en m’n bedrijf blijft maar groeien. Met een leuk ‘basis’ baantje erbij voor twee dagen in de week (en de gezelligheid van collega’s), heb ik verder alle tijd om mooie dingen te creëren.

Dat leven, de weg ernaar toe, de leuke en moeilijke kanten, deel ik de komende tijd graag met jullie!
Groetjes Judith

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. De Roaring Twenties van Judith - De meiden van Noppen - […] ik al beschreef in mijn vorige blog, was dat mijn eerste studiekeuze was gevallen op vrijetijdsmanagement. 17 jaar. Vers…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.