Renée van der Sijde is 34 jaar en woont samen met haar vriend midden in het centrum van Alkmaar. Haar passie voor fotografie en filmen heeft ze vanuit haar hobby ontdekt. Ondertussen werkt ze parttime in het onderwijs. Vanaf half juli komt daar verandering in. Renée besloot begin april 2018 dat ontslag indienen de juiste keuze was. Nu bouwt ze haar bedrijf op, terwijl ze haar werk in het onderwijs afbouwt.

Het balletje begon te rollen

“Fotografie was altijd al een hobby van mij. Mijn interesse voor film ontdekte ik na een weekendje weg met vriendinnen. Van de filmpjes die in de WhatsApp groep belandde, maakte ik voor de lol een aftermovie.” Dat vond Reneé leuk om te doen en smaakte naar meer. Via via werd ze gevraagd om een filmpje te maken voor een bedrijf. Met haar iPhone (!) schoot ze beelden en via een gratis en simpel programma maakt ze daar een filmpje van. Het filmpje werd op Facebook gedeeld en zo begon het balletje te rollen.

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

“Ondertussen begon ik ook met schrijven voor een cityblog over Alkmaar. Toen ik terugkwam van een trip naar Budapest, werd ik door een net gestart reismagazine gevraagd om er een artikel over te schrijven. Dat leek me enorm leuk, maar ook wel spanend. Ik schreef nog niet zo lang, dus dat was best wel een klus. De uitspraak van Pipi Langkous past daar wel een beetje bij: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”

Renée schreef het stuk en toen ze zelf op reis ging om het Burning Man festival in Afrika te bezoeken, werd ze opnieuw gevraagd om daar verslag van te doen. “Ik verdiende er niets aan, maar ik deed ervaring op en het reismagazine kon een mooi verhaal delen. Een win-win situatie!”

Bucketlistdingetje

Daarna volgde een persreis naar Noorwegen en Renée begint te stralen wanneer ze erover praat. “Noorwegen was echt wel een bucketlistdingetje. We maakten een cruise en fotografeerden de natuur, cultuur en de dieren tijdens soms wel drie of vier tripjes op een dag. De persgroep was geweldig en alles was goed geregeld.”

“Wel hard werken natuurlijk! Het was het waard, want ondertussen breidde ik wel op heel korte termijn mijn netwerk uit.” Je vergeet bijna dat ze ondertussen ook nog parttime in het onderwijs werkt.

Ik doe het gewoon

In de zomer van 2017 begon Renée na te denken over haar baan in het onderwijs en haar eigen bedrijf. Goedbedoeld advies van anderen hielp daar niet altijd bij. “Uiteindelijk moet de keuze toch uit jezelf komen. Iedereen denkt namelijk anders over zo’n keuze. In november 2017 stelde ik een deadline voor mezelf. Op 1 mei 2018 moest ik mijn keuze gemaakt hebben. Stiekem wist ik begin april 2018 al wat ik wilde doen: fulltime aan mijn eigen bedrijf werken.”

“Na een gesprek met mijn vriend maakte ik de keuze. Ik dacht ik doe het gewoon! Een vriend zei tegen me: Je kan niet verliezen. Of je hebt de ervaring opgedaan of je slaagt als ondernemer. Ik ga natuurlijk voor het laatste!”

Fake-verhalen

Nog twee maanden en dan werkt Renée fulltime voor zichzelf. Ondertussen ontmoet ze al veel nieuwe mensen en komt ze op nieuwe plekken. Zo heeft ze laatst een platform gelanceerd met drie vriendinnen. “In onze groepsapp vinden we het leuk om hilarische verhalen met elkaar te delen. Op social media zie je vaak alleen de mooie kant van iemand. Met filter, haar dat altijd goed zit en je hoeft natuurlijk nooit te stofzuigen. Waarom laten we elkaar niet zien hoe het echt is? Wij delen op BLDW.nl verhalen zonder filter!”

Vanuit haar hobby ontdekte ze haar passie voor fotografie, film en schrijven en kijk eens waar het haar nu al heeft gebracht. Wij zijn benieuwd naar de weg die Renée aflegt. Hebben wij even geluk dat ze die met ons deelt. To be continued…