“Wil je een boek schrijven? Schakel Eveline in!” Dit is een van de eerste reviews die wij tegenkomen op de website van de ondernemende Eveline uit Schagen. Zes jaar geleden kwam Eveline er tijdens een sollicitatiegesprek achter dat ze goed alleen kon werken. Dit zette haar aan het denken of een eigen bedrijf niet iets voor haar zou zijn. Ze volgde een aantal workshops en lezingen over ondernemen en in 2013 maakte ze de stap en richtte ze haar bedrijf Elibro Tekst en Redactie op. Inmiddels leest Eveline tientallen manuscripten per jaar en voorziet deze van eindredactie. Daarnaast helpt ze anderen met het schrijven van een boek via haar schrijfcoaching.

Direct actie ondernemen

Eveline werkte zes jaar geleden, midden in de crisis, bij een kleine uitgeverij. Er werd gereorganiseerd en Eveline zat helaas bij de groep waarvan het contract werd beëindigd. Ze belandde bij het UWV en begon met solliciteren. “Tijdens een van de sollicitaties kreeg ik 360° feedback. Met als uitkomst dat ik goed alleen kan werken. Dat zette mij aan het denken en na het bijwonen van meerdere workshops en lezingen over ondernemen, hakte ik de knoop door: ik startte mijn eigen bedrijf.”

Het verhaal achter de naam Elibro

Bij een nieuw bedrijf hoort natuurlijk een bedrijfsnaam. De winnaar: Elibro. “Mijn achternaam Broekhuizen komt veel voor. Er zijn zelfs meerdere schrijvers en journalisten die dezelfde achternaam hebben. Dus stelde ik zelf een naam samen. De letter ‘E’ staat voor Eveline en ‘libro’ betekent ‘boek’ in het Spaans en Latijn. En hier komen ook nog eens de eerste drie letters van mijn achternaam Broekhuizen in voor.”

Via een waardevol netwerk nieuwe klanten binnenhalen

Eveline haalde snel haar eerste opdrachten binnen. “Mijn eerste opdrachten kwamen voornamelijk binnen via mijn netwerk in de uitgeverij wereld. Ik begon met het nakijken van manuscripten, dat zijn boeken die nog niet gedrukt zijn, en ging als redacteur aan de slag. Ook heb ik veel aan mijn oude studiegenoten van de Master Redacteur/Editor gehad. Jaarlijks volgen maar twintig studenten deze opleiding. Dat maakt het een waardevol netwerk, waarbij bijna elke oud-studiegenoot bij een uitgerij werkt.”

“Ook steek ik veel energie in het bezoeken van ondernemersnetwerken in Noord-Holland om constant mijn netwerk uit te breiden en ik publiceer mijn werk op boekenplatform Pumbo.nl.”

Aanbod aangevuld met schrijfcoaching

Na vijf jaar (eind)redactie opdrachten aan te nemen heeft Eveline haar aanbod uitgebreid met schrijfcoaching. “Als eindredacteur word je vaak pas tijdens het laatste onderdeel van het schrijven van een boek betrokken. Ik hoorde steeds vaker de opmerking ‘was ik jou nu maar eerder tegengekomen’. Het neerzetten van een goede structuur voor je boek is namelijk de basis. Daarom heb ik een jaartraject ontwikkeld, waarbij je van idee voor een boek, eindigt met een geschreven boek. Het duurt een jaar, omdat je voor het daadwerkelijk schrijven van een boek al snel rekening moet houden met negen maanden.”

Een spiegel voorhouden

Als ondernemer leer je elke dag wel iets en voor Eveline is dat niet anders. Er zijn twee leerpunten die er de afgelopen jaren bovenuit springen. “Ik heb ontzettend veel geleerd van mijn businesscoach Marjan van de Gelukfabriek. Zij hield mij een spiegel voor en gaf feedback op mijn bedrijf. Door iemand anders naar mijn bedrijf te laten kijken ben ik gegroeid, ook financieel.”

“Ik ben er ook achter gekomen dat beslissingen op mijn gevoel nemen oké is. Daar kwam ik vorig jaar achter tijdens een workation in een boerderij. Vijf dagen lang werkte ik met andere, ondernemende vrouwen aan mezelf en mijn bedrijf. Op deze plek kwam het besef dat als iets niet goed voelt, ik gewoon ‘nee’ kan zeggen. Ik mag op gevoel handelen.”

Droom om zelf een boek te schrijven

Je zou toch zeggen dat een onderneemster die schrijfcoaching aanbiedt en manuscripten van eindredactie voorziet, zelf een aantal boeken heeft geschreven, maar nee. Het is inmiddels een droom van Eveline. “Ik heb zelf nog nooit een boek geschreven. Laatst werd Vaak wordt mij gevraagd, waarom ik dat nooit heb gedaan. Mijn antwoord is dat een goede eindredacteur is niet direct een goede schrijver is en andersom. Inmiddels is het toch wel gaan kriebelen en weet ik nu wat voor type boek ik wil schrijven. Geen roman, maar een doe-boek voor schrijvers. Een soort werkboek over het schrijven van je eigen boek. Deze vorm past heel goed bij mij.”

Laat jezelf zien

Eveline is zich er bewust van hoe ze zichzelf zichtbaar kan maken bij haar leukste klanten en deelt graag een tip. “Laat jezelf zien. Letterlijk! Te veel mensen en voornamelijk vrouwen denken ‘ik heb niets te bieden’. Dat is zonde, want dan komen klanten en mensen toevallig op jouw pad. Het is fijn om zelf die touwtjes zelf in handen te hebben, zodat jij bepaalt welke klanten je aantrekt. Dat doe je door jouw bedrijf persoonlijk te maken. Op deze manier kunnen mensen niet om jouw persoonlijkheid en expertise heen.”

“Ik werk hier onder andere actief aan door letterlijk mijn gezicht en visie te delen op Instagram en LinkedIn. Het is belangrijk voor mijn schrijfcoaching dat ik mijn expertstatus zichtbaar maakt. Ik ben namelijk niet de enige schrijfcoach. Klanten kiezen niet voor een werkwijze, maar voor een persoon waarmee zij graag samen willen werken. Daar ben ik mij zeker bewust van.”

Over de auteurs: Britt en Lynn

Oprichters De meiden van Noppen

Twee ambitieuze zussen die besloten om samen een bedrijf te starten. Inmiddels helpen we met veel plezier ambitieuze ondernemers met een resultaatgerichte strategie, marketing- en social media aanpak om een goedlopend bedrijf neer te zetten. Samen maken we dagelijks heel wat ondernemersavonturen mee. Het is onze gezamenlijke missie om anderen te motiveren en te inspireren het beste uit zichzelf te halen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.