Geld verdienen met je stem. Voor De meiden van Noppen – met een behoorlijk West-Fries accent – is dat helaas uitgesloten. Er bestaan dus wel degelijk stemacteurs die uitblinken met hun stem. Heb jij bijvoorbeeld enig idee welk gezicht er achter de stem van Pipi Langkous, de Kruidvat-reclame of een Pokémon film zit? Wij niet. Janneke Beers-Hoogerdijk uit Schagen wel! Zij is stemacteur en spreekt vanuit haar studio in huis onder andere reclameboodschappen in voor audiovisuele bedrijven, reclamebureaus en lokale radiozenders zoals SchagenFM. Een compleet nieuwe wereld voor ons. Wij zijn nieuwsgierig!

Hoe word je stemacteur?

Hoe word je stemacteur, is het eerste wat wij ons afvragen. “Dat vroeg ik mij ook af!” vertelt Janneke. “Ik zing van jongs af aan heel graag en zong jarenlang in een jazzband met mijn vader. Ik was begin 20 en we traden samen regelmatig op tijdens bruiloften en partijen. Tien jaar lang heb ik zangles gevolgd en ik heb daardoor veel geleerd over stemtechnieken. Mijn droom was om iets met mijn stem te doen en daar dacht ik al jarenlang over na.”

“Ik kwam er al snel achter dat je niet snel tussen de stemacteurs komt. Tot ik een item met een stemacteur op tv zag. Deze stemacteur sprak over een opleidingsinstituut in Leiden. Ik heb het instituut online opgezocht en schreef mij diezelfde middag nog in voor een kennismakingsworkshop!”

“Ik werd direct in het diepe gegooid”

Niet iedereen is geschikt om als stemacteur aan de slag te gaan. Janneke bezocht de kennismakingsworkshop en werd direct in het diepe gegooid. “Ik moest direct een aantal teksten oplezen en verschillende stemmen laten horen. Dat was best wel spannend, maar zo kom je er snel achter welk genre bij jouw stem past. Zoals bij documentaires, goede doelen of juist bij animatiefilms.”

“Na de basisopleiding meldde ik mij aan voor een vervolgcursus. Naar je eigen stem luisteren is in het begin niet fijn en producers horen echt alles. Je wordt geconfronteerd met de onderdelen die je moet ontwikkelen, zoals je accent of ademhaling. Daar zijn ze heel eerlijk en direct in, maar het is de beste voorbereiding om betaalde opdrachten binnen te halen.”

“Na het afronden van deze opleiding werd ik benaderd door Stemmenbureau Fourteen Voices en vervolgens werd ik een van hun stemmen.” Volgens het stemmenbureau heeft Janneke een vriendelijke en enthousiaste sound. Producties die gaan over gemak, uitleg, gezondheid en technologie past volgens hen het beste bij Janneke.

Binnen 1 uur resultaat leveren

In de snelle wereld stemacteurs ben je nergens zonder thuisstudio, vertelt Janneke. “Een opdrachtgever uit Maastricht kan mij op een dinsdagochtend bellen, met de opdracht om de ochtend erna een opname aan te leveren. Het liefst ontvangt de opdrachtgever vaak zelfs binnen 1 uur het resultaat.”

“Je hebt dus geen tijd om een studio te huren en daarnaast brengt het continu huren van een studio ook behoorlijke kosten met zich mee. Daarom heb ik thuis een voice booth neergezet, zodat ik binnen een aantal uur de klant een opname kan sturen. Of ik nu ’s avonds laat in joggingbroek of op zondagochtend een opname maak, mijn thuisstudio maakt mij flexibel!”

“Zonder brutaliteit kom je nergens”

Opdrachten komen niet aanwaaien bij stemacteurs. De stemwereld vraagt om brutaliteit. “Je moet jezelf letterlijk aanbieden en online goed vindbaar zijn. Als je bijvoorbeeld voor een bekend merk de stem wil zijn in hun commercials, zoek je uit wie deze commercials maakt. Je pakt de telefoon, belt hun reclamebureau en je mailt jouw demo. Investeren in een goede demo is dus ook een must voor het stemmenvak. Je kunt immers maar één keer een eerste goede indruk maken.”

“Je moet jezelf dus echt promoten en dan is het belangrijk dat je in jezelf gelooft. Dat vond ik in het begin lastig. Ik ben nu een jaar bezig en ik heb veel audiovisuele bureaus gebeld en acquisitie gedaan. Dat is de enige manier om aan opdrachten te komen. De leukste opdrachten zijn de opdrachten waarbij ik alle vrijheid krijg en ik echt mag overdrijven met mijn stem.”

“We gaan niet kruidenieren!”

Janneke nam op een doordeweekse middag het besluit om zich in te schrijven voor een kennismakingsworkshop. Een kleine actie, met als resultaat dat Janneke nu betaalde opdrachten aanneemt vanuit haar thuisstudio. “Durf groot te denken. Dat is mijn tip. En twijfel niet. Als jij erin gelooft, ga er dan voor. Als er geen vraag is, moet je vraag creëren. Dat zegt mijn vader altijd. Als ik samen met mijn man Justin een beslissing moet nemen, zeggen wij altijd tegen elkaar: we gaan niet kruidenieren. Oftewel, we doen het goed of we doen het niet. We leveren geen half werk. Dat maakt veel ondernemers denk ik succesvol. Met afwachten gaat er niets gebeuren.”

Geloof in jezelf en heb lef

Ondertussen werkt Janneke ook hard mee aan het nieuw te bouwen SkagaVenture in Schagen. Samen met haar man Justin is Janneke mede-eigenaar. “Ook bij dit traject zijn er al veel obstakels voorbijgekomen en hadden we allang kunnen afhaken, maar wij geloven erin. We leren enorm veel nieuwe mensen kennen. Karten is een wereld op zich. Compleet anders dan de wereld van stemacteurs, maar minstens zo interessant. Geloof in jezelf en heb lef. Dat is het belangrijkste!”

NABRANDER VAN DE MEIDEN VAN NOPPEN

Wow, wat een enthousiasme en passie toont Janneke als zij praat over de twee verschillende werelden waar zij zich in begeeft. Wij waren bij Janneke thuis om haar studio te bekijken. Uiteraard nam Britt even plaats en voelde zich voor even stemacteur…

Dat was van korte duur ;-). Janneke, dank je wel voor het leuke gesprek. We blijven je volgen. Volgend jaar lente een wedstrijdje karten bij SkagaVenture? 😀

0 reacties