‘Gewoon proberen en keihard werken.’ Dat is waar de enthousiaste en creatieve Bonnie Duijs(28) in 2015 mee startte. Inmiddels bestaat haar bedrijf Creative Studio Bonnie Duijs drie jaar. De kersverse moeder beviel drie en een halve maand geleden van haar zoontje Xavi. Na een kraamweek van precies 1 week(!) werkte Bonnie alweer volop aan haar styling- en vormgeving opdrachten.

Zal ik het gewoon proberen?

Bonnie volgde de mbo-opleiding Vormgeving in Hoorn, waar ze voor de uitstroomrichting styling koos. Dat ze interesse voor styling had was duidelijk. Een stage bij een fotostudio bevestigde dat nogmaals. Na het behalen van haar diploma volgde Bonnie een privéopleiding bij de Vogue Academie in Amsterdam.

“Deze opleiding bood baangarantie aan en dat vond ik fijn. Ik maakte de opleiding af en ging aan het werk in Haarlem. Eenmaal aan het werk kwam ik er al snel achter dat styling en vormgeving vooral freelance werk is. Ik sprak er met mijn vriend over. Zal ik het gewoon proberen? Voor mezelf beginnen. Op dat moment hadden we net een nieuw huis gekocht en zaten we met twee hypotheken. Toch vond mijn vriend het een goed idee en stimuleerde mij om ervoor te gaan.”

Dagen, avonden en weekenden doorwerken

Bonnie ondernam snel actie. “Ik schreef mijn bedrijf op een vrijdag in bij de KvK en de maandag daarna zegde ik mijn baan op. Vanaf dat moment werkte ik alle dagen, avonden en weekenden. Overdag had ik stylingklussen voor modebedrijven en in de avond werkte ik thuis aan vormgeving opdrachten. Je moet heel flexibel zijn in dit wereldje. Je kunt bijvoorbeeld ’s middags opgebeld worden voor een opdracht de dag erna in Amsterdam. En elke maand is weer anders.” Volgens Bonnie maakt dat haar werk wel heel leuk en afwisselend.

Bonnie heeft twee kantoren in haar huis. In het witte kantoor ontvangt ze haar klanten of werkt ze aan grote projecten.

In het zwarte kantoor werkt Bonnie als ze helemaal alleen is.

Keiharde wereld & styling voor Tommy Hilfiger

Bonnie heeft ook al snel door hoe het wereldje in elkaar zit. “Je moet ongelofelijk hard werken en je best doen om op te vallen, bij bijvoorbeeld merken en fotografen. Zo heb ik het voor elkaar gekregen om een stylingklus voor Tommy Hilfiger te mogen doen. Een fotograaf noemde mijn naam en zo mocht ik een dag meedraaien. Tijdens zo’n dag laat je zien wat je in huis hebt. Het is knetterhard werken. Je komt compleet gesloopt thuis na 1 dag, maar ik haalde wel de opdracht binnen. Drie weken achter elkaar werkte ik constant voor Tommy Hilfiger. Deze wereld van styling is keihard. Zoals het er op tv vaak aan toegaat, gaat het er ook aan toe op de werkvloer.”

Een harde, maar goede les

Uiteraard zijn we ook benieuwd naar het grootste leerpunt van Bonnie. “Met contracten werken. Dat raad ik echt iedereen aan. Ik heb ooit een opdracht aangenomen op basis van een mondeling akkoord in plaats van een schriftelijk contract. Dat werd een nare ervaring, waarbij de klant zijn afspraken niet nakwam. Ik heb daar enorm veel stress van gehad, maar het is nu gelukkig opgelost en voorbij. Ik wil dit nooit meer meemaken en voorkom dit door algemene voorwaarden duidelijk op mijn website te vermelden en door altijd te werken met een contract. Uiteindelijk ben ik stiekem ook wel blij dat het is gebeurd. Ik heb nu alles piekfijn voor elkaar en dit overkomt mij nooit meer. Een harde, maar goede les.”

Precies 1 kraamweek

Toen Bonnie in verwachting was van haar zoontje Xavi, verwachtte ze hem na de bevalling heel gemakkelijk naar de oppas te kunnen brengen. “Dat vind ik nu stiekem best wel moeilijk. Ik vind mijn werk wel enorm leuk, dus dat doe ik met veel plezier. Mijn vriend en ik werken beiden vier dagen. Zo zijn we doordeweeks allebei 1 dag thuis en dat gaat goed. In mijn werk heb je veel met ad hoc opdrachten te maken. Ik zit ook niet graag stil, dus ik werkte op de dag van mijn bevalling zelfs nog een aantal uurtjes. Onze kraamtijd duurde precies een week, daarna ging ik weer aan de slag. Gelukkig slaapt ons zoontje veel en werk ik veel thuis, waardoor ik het goed kan combineren.

Gewoon proberen

Over een tip voor anderen met een goed idee voor een bedrijf hoeft Bonnie niet lang na te denken. “Gewoon proberen! Ga in de avonduren aan de slag als je overdag werkt. Je merkt dan snel genoeg of je het echt leuk vindt of niet en of het realistisch is. En of je er fulltime je geld mee kunt verdienen. Het is zonde als je een idee hebt en je er niks mee doet.”

Bonnie heeft zelf genoeg plannen voor de toekomst. “Voor de geboorte van Xavi dacht ik erover na om mijn bedrijf uit te breiden en personeel aan te nemen. Ik vraag mij alleen af of ik mijn werk kan uitbesteden en loslaten. Dat vind ik best nog wel lastig. Dus dat idee heb ik nog even geparkeerd voor nu. Dit jaar wil ik op een aantal trouwbeurzen staan en daar nieuwe klanten binnenhalen voor vormgeving opdrachten. Ik wil budget opbouwen en investeringen doen. Stilstaan, daar doe ik niet aan!”

Nabrander van De meiden van Noppen

Wat een tof verhaal van een ontzettende harde werker én ambitieuze meid! En als je de website en social media pagina’s van Bonnie bekijkt, zie je gewoon direct dat ze echt heel erg creatief & goed in haar vak is. Haar huis is trouwens ook fantastisch! Die hebben wij natuurlijk stiekem even bekeken tijdens het interview. 😉 Hebben wij even geluk dat ze ons als contributor regelmatig op de hoogte gaat houden van al haar avonturen!

Creative Studio Bonnie Duijs

0 reacties