Ambitieuze mensen starten bedrijven omdat ze gedreven zijn. Ze hebben die bepaalde ‘drive’ die anderen niet hebben. Maar ze starten voornamelijk een bedrijf omdat ze denken dat ze iets beter kunnen. Totaal niet herkenbaar overigens. 😉

Dat doorzettingsvermogen en vastbijten in dromen is typisch iets voor ondernemers. Het typeert voor succesvolle mensen. Maar als je er in doorslaat, kan het ook een zwakte worden. Te veel drive, ambitie en het gevoel dat je het zelf het beste weet, kan je uiteindelijk de kop kosten. Want het kost veel energie en je wordt er geen leuker mens van.

1. Laat het los

En daarom is het belangrijk om los te kunnen laten. Laat je perfectionisme voor wat het is. Werk niet 24/7. Laat medewerkers met verstand van zaken gedeelten van jouw werk overnemen. Wij schrijven dit nu op alsof het heel simpel is. Maar ook wij hebben er de grootste moeite mee. Stiekem heb je toch dat stemmetje in je hoofd dat ervoor zorgt dat je het niet allemaal even makkelijk kan laten gaan.

Maar als je het wel doet, zorg je ervoor dat je bedrijf sterker wordt. Het zal zich veel sneller ontwikkelen dan dat het nu doet. Bovendien kan je dan veel gemakkelijker vrij nemen. En hoe lekker klinkt dat?!

2. Accepteer dat perfectie onbereikbaar is

We leggen onszelf vaak op dat iets perfect moet. Of in ieder geval heel goed. Je streeft toch een bepaalde kwaliteit na. Natuurlijk wil je het beste opleveren voor een klant. Of de mooiste foto’s op je Instagram plaatsen. Maar heb je ooit wel eens het gevoel gehad van; ja, dit is echt perfect. Nee toch?! Want het is nooit perfect en dat gaat het ook nooit worden.

Dat is namelijk onderdeel van onze hebzucht. En die hebben we allemaal. Het moet altijd beter, sneller, met meer kwaliteit of met meer waarde. Dus we zijn nooit tevreden. Conclusie: accepteer dat perfectie onbereikbaar is.

3. Neem breaks

Ook al ben je gek op je werk, iedereen heeft breaks nodig. Soms werk je misschien (net als ons) in het weekend door. Of je werkt ’s avonds door omdat je een deadline moet halen. En heel lang gaat dit goed. Je zit in een flow. Maar wij weten uit eigen ervaring dat die batterij op een gegeven moment echt op is. Dus als je continu doorgaat, weet je zeker dat je je doel over vijf jaar niet hebt bereikt. Want die energie kun je niet voor eeuwig vasthouden.

Dit is misschien wel een van de belangrijkste leerpunten uit ons eerste ondernemersjaar. Meer breaks & vrije momenten inplannen; juist om die productiviteit en creativiteit te behouden. Zondag is bij ons daarom heilig. Gun jezelf minimaal 1 dag per week dat je niks hoeft. Je brein zal je dankbaar zijn!

4. Weet wanneer je delegeert

Delegeren. Nog zo een dingetje waar we (nog) niet zo goed in zijn. En daarom realiseren we ons maar al te goed dat we daar echt mee aan de slag moeten. Want je denkt dat je alles in je eentje kan. Nou, niet dus. Het kan echter moeilijk zijn om bepaalde taken over te laten aan een ander, maar begin in stapjes. Met dingen die je echt niet kan, stom vindt of waar je te veel tijd mee kwijt bent. Voor ons is dat de boekhouding en fotografie. Kunnen we gewoon niks van. Gaan we dus ook niet zelf (meer) doen.

Als je geen dingen uit handen kan geven, gaat je bedrijf niet groeien. Of met babystapjes. En wil je dat? Waarschijnlijk heb je wel grotere plannen voor jezelf. En dan ontkom je er niet aan om op een gegeven moment een aantal taken te delegeren. Begin bijvoorbeeld met een stagiaire, of iemand die werkervaring op wil doen. Zo kun je op een relaxte manier ervaren hoe delegeren werkt.

Onthoud: leer om dingen los te laten, zodat je je bedrijf kunt laten groeien. Hoe ervaar jij dit? Vind je dit moeilijk en lastig? Of gaat het je juist makkelijk af?

-X- Britt en Lynn
De meiden van Noppen

0 reacties