Door onze blogs en interviews spreken wij heel veel ondernemers en ambitieuze carrierètijgers. Wat een bron van inspiratie en herkenning. Maar ook falen, terughoudendheid en angst komen aan bod in deze gesprekken. Als wij iets hebben geleerd, is het wel dat falen en angst niet bestaan. En toch noemen veel mensen dat steeds op.

Maar hoe kun je falen, als je juist steeds probeert om de beste keuzes te maken? Dat is feitelijk wat we doen; keuzes maken en doorgroeien. Het moment dat je dan dénkt dat je faalt, ben je dus eerder teleurgesteld dat een keuze niet uitpakte zoals je had gehoopt. Leer ervan en ga door.

Angst = groei

En angst: ook zo’n emotie dat nergens op slaat. En dat we veel groter maken dan dat het feitelijk is. Voel je angst of spanning? Realiseer je dan dat je waarschijnlijk voor iets groots staat. Iets dat je nog nooit hebt gedaan en dat je daarom spannend vindt. Een investering, bepalende beslissing of iets dat je wereld op zijn kop gaat zetten. Want als het iets simpels zou zijn, zouden we die angst niet voelen toch?! Angst betekent dus groei. Sla die maar op! 😉

Falen en angst houden ons dus tegen om succes te hebben. Want door die twee factoren verzinnen we namelijk excuses. En als je ook onderneemt, herken je ze wel. Want je staat regelmatig voor een stap uit je comfort zone. En dat is eng! Als je klaar bent om te stoppen met het maken van excuses, onthoud dan deze drie dingen:

1. Stop de excuses

Mooi inkoppertje hè! 😉 Maar wel waar. Het helpt je gewoon totaal niet. Het maakt een (vaak toch al) spannende situatie alleen maar enger. Want je stelt je acties uit. En daardoor wordt het alleen maar groter. Face it. Je staat voor een stap uit je comfort zone. Verzin geen excuses, maar doe het gewoon. Want als je wilt groeien, ga je dat soort enge moves wel moeten maken!

2. Maak duidelijk wat je echt wilt

Duidelijkheid rondom doelen en focus maakt het gemakkelijker om ze te behalen. Realiseer je wat je eigenlijk wilt bereiken en bedenk een overzichtelijk stappenplan om daar te komen. Hoe kleiner je de stapjes naar je einddoel maakt, hoe gemakkelijker het is om geen excuses te hoeven bedenken. Want je weet; die excuses gaan komen zolang je alleen maar aan enorme enge dingen denkt.

3. Stop met gedachten die je beperken

Soms heb je een idee en dan denk je; ‘Dat kan nooit. Veel te groot. Of te duur. Ik wil het wel, maar het is totaal niet realistisch.’ Stop daarmee. Stop met dit soort gedachten die je alleen maar beperken. We houden onszelf daardoor echt klein en dat is nergens voor nodig.

Als je iets echt wilt, blijft het toch wel in je hoofd zitten. En hoe groot het ook is; je vindt toch wel een weg om daar te komen. Hoe lang die ook duurt. En daarom kun je beter stoppen met de beperkende gedachten, maar op zoek gaan naar manieren om je dromen waar te maken.

Wij dachten ooit ook; onze baan opzeggen is niet realistisch. Want… blablabla. Daar kwamen de excuses. Maar het opzeggen van die baan bleef in ons hoofd zitten. En een jaar later zegden we daadwerkelijk onze baan op. Want het zat volledig in ons hoofd en we vonden een manier om daar te komen. Zonder excuses 😉

En nu bedoelen we niet dat iedereen massaal zijn of haar baan op moet zeggen, haha! Maar dat alles dat eerst heel groot lijkt, echt wel realistisch is. Als je maar een plan maakt en accepteert dat dit nu eenmaal in je hoofd zit. En je er een geweldig succes van gaat maken! 😀

-X- Britt en Lynn
De meiden van Noppen

0 reacties