Precies een jaar geleden zeiden wij onze vaste banen op. De nieuwe wereld van ondernemen is voor ons open gegaan. Inclusief de minder interessante dingen om te regelen, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Ja ja, een hele mond vol. Wij merken dat we niet direct warmlopen om een AOV af te sluiten, terwijl er goede redenen zijn om het wel te doen. Je verzekert je huis tegen brand- en stormschade, maar je verzekert niet jezelf tegen ziekte of een ongeval. Dat is niet helemaal realistisch. Daarom laten we ons informeren door Centraal Beheer. Want nare verassingen, daar houden we niet van.

Zelf actie ondernemen

Een AOV is een verzekering die je afsluit om inkomsten te hebben als je langdurig ziek bent, of als je invalide wordt of een ongeval krijgt. Wanneer je in loondienst bent wordt dit al voor je geregeld. Als ondernemer dien je zelf actie te ondernemen. Iets of jezelf verzekeren is nooit leuk om te doen, want het kost geld. Toch verzekeren we ons, om een calamiteit voor te zijn. Denk aan een storm of brand. Je gaat er niet vanuit dat het je overkomt, maar het kán wel. Net als ziek worden of een ongeval meemaken. Je verzekert je niet nadat je het ongeluk hebt gehad, of als je de zieke al hebt opgelopen. Zo werkt het nu eenmaal niet.

Andere manieren om jezelf te beschermen

Waarom wij dan niet warmlopen een AOV af te sluiten? De premie bedraagt al snel van een paar tientjes tot een paar honderd euro per maand. Bovenop de verzekeringen en vaste lasten die je al draagt. Er zijn ook andere manieren om jezelf te beschermen voor mogelijke geldproblemen nadat je ziek raakt, een ongeval meemaakt of invalide wordt. Zoals het opbouwen van een buffer op basis van het maandelijkse bedrag dat je nodig hebt voor vaste lasten en leuke dingen. Als startende ondernemers is het opbouwen van een buffer niet je eerste prioriteit. De toko moet immers eerst goed draaien. Een AOV afsluiten is in dat opzicht dus geen overbodige luxe.

Actie ondernemen

Waarom dan toch weinig ondernemers dit doen? Ondernemen is sowieso een en al risico, dus van een risico meer of minder schrikken we niet. Wel zullen we behoorlijk schrikken wanneer we de hypotheek niet meer kunnen betalen als we arbeidsongeschikt raken. Daarom ondernemen wij onderstaande drie acties en raden we jou aan hetzelfde te doen:

1. In gesprek gaan met je partner

Ja, het minder leuke gesprek, maar deze is o zo belangrijk. Lynn haar vriend is ondernemer, Britt haar vriend is in loondienst. Welke risico’s loopt je partner bijvoorbeeld wanneer je arbeidsongeschikt raakt? Wat betekent het eventueel wegvallen van één inkomstenbron? Wij hebben het daar uiteraard over gehad met onze partners voor wij startten met ondernemen, maar het is belangrijk om dat regelmatig te doen. Situaties veranderen en van nare verrassingen wordt niemand blij.

2. Vraag andere ondernemers naar hun verzekeringen

Dat je je huis verzekert tegen brand en stormschade vindt bijna iedereen een goed idee, maar een AOV afsluiten als ondernemer doet lang niet iedereen. Daarom is het verstandig aan andere ondernemers te vragen hoe zij zijn verzekerd. Zo vergaar je input en verschillende argumenten waarmee je kunt besluiten waarom het een verstandige keuze is jezelf te verzekeren.

3. Bereken je maandelijkse premie

Een goede afweging kun je bijna niet maken zonder te weten hoe hoog de eventuele, maandelijkse premie zou zijn. Centraal Beheer heeft een handige tool ontwikkeld waarmee je je AOV berekent. Sowieso leuk om eens uit te rekenen. Je hoeft alleen te weten hoeveel geld jij elke maand nodig hebt voor jouw huishouden, zodat je een inschatting kan maken van je gewenste jaarlijkse omzet. Als ondernemer verdien je lang niet altijd elke maand hetzelfde bedrag. Daarom kun je bij Centraal Beheer je verzekerde bedrag altijd bijstellen – naar beneden en naar boven. Van die flexibiliteit worden wij dan weer blij.

Sluiten wij nu direct een AOV af?

Om heel eerlijk te zijn sluiten wij nu niet direct een AOV af. Wij gaan eerst bovenstaande drie stappen ondernemen, om zo voldoende input te vergaren een keuze te maken voor een AOV óf een plan te maken een behoorlijke buffer op te bouwen. We laten je zeker weten welke keuze wij hebben gemaakt. Vertel ons vooral of jij een AOV hebt ja of nee en waarom. Wij zijn namelijk benieuwd! To be continued…

>> In samenwerking met Centraal Beheer <<

0 reacties