Terugkijkend op het afgelopen half jaar, dan kan ik dit wel omschrijven als heftig. Met een hoofdletter H. Want man, man, wat had ik er voor mijn gevoel een potje van gemaakt. Met mijn veel te grote mond lekker mijn vaste, veilige baan opzeggen. Denken dat ik veel meer in mijn mars had dan er toen uitgehaald werd. Ambities waarmaken. Een succesvolle business draaien. Alleen maar doen wat ik écht leuk vind. Inderdaad, de dromen waren groter dan groots. En ik ging er harder dan hard mee op mijn plaat.

Het begon op 24 januari 2018. Vanaf die dag mocht ik het helemaal zelf gaan doen. Mijn eerste dag als fulltime onderneemster; klaar voor het grote avontuur. Tenminste, dat dacht ik.

Want ik ben goed in mijn vak, dat durf ik inmiddels wel te zeggen. Ik schrijf met het grootste gemak de meest scherpe teksten. Krijg positieve reacties op de websites die ik maak. Samen met Britt bedenk ik de meest toffe out of the box marketingacties. En ik help andere ondernemers ontzettend graag met mijn communicatie kennis en -vaardigheden.

In i.p.v. aan mijn bedrijf werken

Maar ik ben geen boekhouder. Ook geen financieel adviseur. En al helemaal geen salesmanager. Dat wordt echter wel van je verwacht als je je baan opzegt en fulltime voor je eigen bedrijf aan de slag gaat. Dus je kunt wel goed zijn in je vak, maar zonder klanten ben je nergens.

Maar dat realiseerde ik mij natuurlijk pas veel later. Want wat ik ging doen de eerste periode? Lekker aan de slag IN mijn bedrijf in plaats van AAN mijn bedrijf. Dus ik was erg druk met het schrijven van blogs. Het maken van de mooiste Instagram en Facebook posts. Onze website steeds een stukje mooier maken.

Acquisitie is doodeng

Wat ik vooral niet deed? Dat was op zoek naar klanten gaan en opdrachten voor hen uitvoeren. Want ik vind acquisitie dus gewoon eng. Mensen benaderen en dan jezelf en je werk promoten. Verschrikkelijk. En ik dacht toen: ‘Mensen zien toch ook wel hoe lekker we gaan? Ze komen vast vanzelf.’ Met de kennis van vandaag, weet ik dat dit gewoon niet zo werkt. Klanten komen niet vanzelf aanwaaien. Maar ik vond het wel lekker veilig; zo van achter mijn computertje afwachten tot er spontaan iemand op ons af zou komen.

Het werd mij pijnlijk duidelijk dat ik heel veel ervaring in het marketing en communicatie vak heb, maar echt NUL in het runnen van een bedrijf.

Totale frustratie

En toen brak de totale frustratie bij mij uit. Want zoals ik al eerder vertelde, heb ik van tevoren een buffer gespaard. De eerste maanden redde ik dat met gemak. Maar op een gegeven moment ga je richting de bodem van dat spaarpotje en dan wordt het toch even spannend.

Ik realiseerde mij dat ik in actie moest komen. Maar dan écht. Want de manse stap om mijn vaste baan op te zeggen, betekent niet direct dat je het dan ook echt gaat redden als ondernemer. Dus: aan de slag met sales. Op zoek naar klanten. Mensen benaderen. Het was dit of over een paar maanden op zoek naar een parttime baan….

Maar dan zou ik mezelf toch echt wel als een grote loser zien. Liever een parttime baan zoeken dan het lef hebben om acquisitie te doen… Zo wilde ik niet zijn! En dus zette ik door. Hoe eng, spannend en nieuw dat ook was. Britt en ik raakten niet veel later in gesprek met potentiële klanten en het balletje ging rollen. Stapje voor stapje begon ik te leren hoe het ondernemersspel in elkaar steekt.

Een mega grote les

Een van de grootste lessen die ik het afgelopen half jaar heb dus heb geleerd is: geef nooit op. Nooit. Want als je er totaal doorheen zit en er echt helemaal klaar mee bent, dan gebeuren de beste dingen. Zie het als een test: als je dit doorstaat, kun je alles aan.

Ik hoop dat dit verhaal je moed en steun geeft, op het moment dat je het hard nodig hebt. Want ook ik zat er een tijdje geleden volledig doorheen. Ik stond regelmatig op het punt om weer een baan te zoeken en was er he-le-maal klaar mee. Het lukte mij niet, ik wist niet wat ik nu precies fout deed en ik faalde voor mijn gevoel enorm. Respect voor de mensen om mij heen, want ik was heel vaak echt niet te doen… 😉 Gelukkig zijn we nu een aantal maandjes verder en gaat het goed!

Reken maar dat het eng is om dit zo op te schrijven en met iedereen te delen. Maar ik vind dat we buiten al die mooie social media leventjes ook best wel eens mogen laten zien hoe het leven écht in elkaar steekt. 🙂

Geef nooit op,
-X- Lynn

Over de auteur: Lynn Noppen

Oprichter van De meiden van Noppen, webdesigner & tekstschrijver
Schrijven, je houdt er van of je haat het. Lynn slijt haar dagen met gemak met haar notebook op schoot. Schrijven en online content maken. Eind 2017 zegde ze ook haar baan op zich volledig met haar zus Britt op hun passie te storten. Voor De meiden van Noppen.nl is ze het aanspreekpunt voor alles dat met de online strategie te maken heeft (o.a. website en social media).

Alle artikelen van Lynn

Reacties

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Wat de meest succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben - De meiden van Noppen - […] wij onlangs zelf ook doorstaan. (link naar blog van Lynn) Want op het punt dat Lynn er helemaal doorheen…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.