Het is een heerlijk vooruitzicht: een geboekte vakantie. Of je nu in loondienst bent of een bedrijf runt, even niet werken is altijd goed. Het brengt nieuwe creativiteit, geeft rust om weer even fris over dingen na te denken en het laad je op met nieuwe energie. Reden genoeg om regelmatig een break te plannen, al is het maar een weekend!

En toch zijn wij ook het klassieke schoolvoorbeeld van ‘gewoon door blijven rammen’. Ook al weten we dat breaks goed zijn en ook al weten we dat je soms gewoon even los moet komen van je werk. Maar het (ondernemende) aard van het beestje vindt dat best wel lastig! Want er is nog zo veel te doen… Grote valkuil. En dat terwijl wij met z’n tweeën zijn en dat toch eigenlijk super goed kunnen regelen!

In november werd het daarom tijd om een vakantie te boeken. Het hele jaar is er keihard doorgewerkt, met in totaal een midweek + 1 weekje vakantie. In deze week was Lynn echter aan het verhuizen… Dus echt vakantie kan je dat niet noemen natuurlijk. En dus werd er voor eind december een week naar het prachtige Fins Lapland geboekt.

Een week vakantie per jaar is te kort

8 dagen op vakantie gaan lijkt top (en dat was het ook!!), maar als enige vrije vakantieweek in een heel jaar is dit echt te weinig. Het is gewoon te kort dag om in 1 week los te komen van een heel jaar. Maar als (startende) ondernemer kan je het jezelf niet altijd permitteren om elke paar maanden vakantie te nemen. Lekker relaxen terwijl je aan de andere kant op zoek bent naar nieuwe klanten, voelt namelijk niet echt fijn. Leerpunt: vaker een middag of een dag vrij nemen door het jaar zorgt ook al voor een iets relaxter verloop van het jaar!

Mobiel in de kluis en notificaties uit

Als je net als Lynn een week vakantie hebt, is het slim om er alles aan te doen om zo snel mogelijk écht te kunnen ontspannen. Dit betekent: mobiel in de kluis en alle notificaties uit. En dan is het extra fijn dat je een businesspartner hebt, want Britt werkte achter de schermen gewoon door.

In Fins Lapland is het echter lastig om je mobiel nergens mee naar toe te nemen, want in dit prachtige land wil je natuurlijk alles fotograferen. Dus de smartphone ging mee, maar alle e-mail, WhatsApp en ander social media notificaties gingen uit. Zo kwamen er geen meldingen binnen van nieuwe berichtjes en zag ze ook niet dat er nieuwe mail was binnengekomen.

Draag taken over en informeer klanten en volgers

Ontspannen op vakantie, begint bij weggaan met een gerust gevoel. Plan voor je vakantie voldoende tijd om alles af te ronden. Draag taken waar mogelijk over aan andere partners (een zus is in dit geval erg handig ;-)). Heb je geen businesspartner? Zorg dan dat je klanten en contactpersonen voor lopende projecten inlicht over je vakantie. Dit voorkomt ongewenst bellen, terwijl je net een beetje in de relaxte vakantiesfeer komt. En vergeet ook je automatische afwezigheidsbericht voor e-mail niet in te stellen én je volgers op social media in te lichten. Zeker als je regelmatig blogt of online van je laat horen.

Yep, de realiteit als ondernemer…

En ook al had Lynn alles top voorbereid en was Britt klaar om de tent door te laten draaien tijdens haar vakantieweek; je kan jezelf nooit op álles voorbereiden. Eén klant had een crisissituatie waar alleen Lynn antwoord op wist, LinkedIn connecties en berichtjes gingen gewoon door en op de terugweg in het vliegtuig was Lynn alweer een planning voor de komende maanden aan het maken.

Yep, dat is de realiteit als ondernemer. Het werk stopt nooit. Maar stiekem is die drive ook iets waar we als ondernemers en ambitieuze meiden lekker op gaan. Zin hebben om weer aan de slag te gaan, plannen in realiteit willen brengen en weer volop gaan knallen de komende maanden. Zelfs als je een hele week husky’s hebt geknuffeld en op een sneeuwscooter hebt rondgereden. En die drive, dat is alles wat je nodig hebt om het te maken als ondernemer!

-X- Britt en Lynn
De meiden van Noppen

Over de auteurs: Britt en Lynn

Oprichters De meiden van Noppen
Twee ambitieuze zussen die begin 2017 besloten om samen een bedrijf te starten; Publiekfabriek. En daar kwamen uiteraard heel wat ondernemersavonturen bij om de hoek kijken! Om al die avonturen te delen, startten we in 2018 met deze blog. Het is onze gezamenlijke missie om anderen te motiveren en te inspireren het beste uit zichzelf te halen. Dit doen we op De meiden van Noppen.nl met onze blogs en met ons bedrijf Publiekfabriek door het geven van trainingen en communicatie advies.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.