Een recept van Britt. Ik (Britt) stond er zelf helemaal een beetje van te kijken, toen ik tegen Lynn zei ‘oh, die schrijf ik wel!’. Van ons twee is Lynn sowieso het meest culinair. Ik schreef ooit al in een blog dat ik in mijn studententijd gerust drie keer in de week spaghetti at. Kon ik elke dag opnieuw van genieten. Daar is nu deze parmaham salade bijgekomen (geintje natuurlijk). Zonder grappen, deze parmaham salade is een toppertje en doet het elke keer weer goed bij barbecues, als lunch of diner.

Ingrediënten

8 personen (als bijgerecht bij bijv. barbecue) of 4 personen (als hoofdgerecht)

10 zongedroogde tomaatjes – 15 snoeptomaatjes – Halve komkommer – 3 bosuitjes – Twee zakken rucola melange sla 40 gram – pijnboompitten – 2 bollen mozzarella – 60 gram parmezaanse kaas – 140 gram parmaham (2 pakjes bij de supermarkt of 140 gram bij de slager)

Dressing (recept van moeders)

Onze moeder maakt altijd een heerlijke dressing, zelfs de mannen vinden deze top, dus die probeer ik altijd na te maken. Ik kies de hoeveelheid van de ingrediënten vaak op gevoel, dus hij is nooit hetzelfde. Ik gebruik ongeveer het volgende:

3 el honing – 3 el olijfolie -0,5 el mosterd – 0,5 el balsamico azijn – snuf peper en zout

Aan de slag

 1. Eerst het snijwerk! Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes, de snoeptomaatjes in tweeën, de halve komkommer in blokjes, het bosuitje in ringetjes. Doe dit vervolgens in een saladeschaal en meng met elkaar.
 2. Laat de bollen mozzarella uitlekken in een vergiet in de gootsteen.
 3. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een kleine pan op middelhoog vuur (klinkt professioneel hè). Laat ze daarna afkoelen in een schaaltje.
 4. Heb je een punt Parmezaanse kaas gekocht? Rasp er dan alvast vlokken van in een apart schaaltje. Zo’n tegenvaller als je dat nog moet doen als de salade al op tafel staat.
 5. Verwarm een grote koekenpan voor de parmaham en doe er een beetje boter in. Zonder boter bakt je ham aan en staat je huis binnen de kortste keren blauw van de rook. Tipje van Lynn was dit overigens.
 6. Als de boter gesmolten is bak je de plakjes parmaham naast elkaar. Als de ham lekker knapperig is, laat je deze even uitlekken op een keukenpapiertje. Dat haalt het overbodige vet, vind ik dan, eruit.
 7. Snijd de mozzarella in blokjes en voeg deze toe aan de gevulde saladeschaal.
 8. Snijd de parmaham in kleine stukjes en voeg deze ook toe aan de gevulde saladeschaal.
 9. Voeg de rucola melange toe aan de saladeschaal en meng met de ingrediënten.
 10. Maak de dressing van de ingrediënten in een apart schaaltje. Proef de dressing om te kijken of je een zuurtje, zoutje of juist een zoetje mist. Of misschien is hij wel direct perfect. Dat vind ik knap.
 11. Voeg de dressing toe aan de salade en meng goed.
 12. Voeg daarna nog wat zout en peper toe en als laatste de Parmezaanse kaas en de pijnboompitten!

Tot zover mijn culinaire uitspatting. Al bij menig barbecue een succes, zelf onder de mannen. En dat voor een salade. Dat zegt toch iets. Laat het me vooral weten als je de salade hebt gemaakt. Eet smakelijk

Bonustip

Met dit fijne zomerweer is een salade natuurlijk heerlijk als avondmaaltijd. Ik doe er dan meestal nog couscous doorheen, zodat het ook goed vult.

 

0 reacties