Als ondernemer of ondernemend typje stellen we onszelf continu vragen. Maar we stellen onszelf heel vaak de verkeerde vragen. En daardoor worden we gefrustreerd, geïrriteerd en soms een beetje down.

Wat voor vragen we bedoelen? Denk aan: ‘Waarom lukt dit nog steeds niet?’ Of ‘Hoe kan het dat dit nog steeds niet loopt?’ Of ‘Wat als dit niet goed komt?’ Wij betrappen ons ook op deze vragen, maar zoals je leest heeft het een vrij negatieve inslag. Want van nature vinden we het blijkbaar een goed idee om daar op te blijven hangen. Maar in de praktijk merken wij dat we daar dus niet echt verder mee komen.

De juiste vragen helpen je wél verder

Topsporters en succesvolle ondernemers begrijpen al veel langer dat het stellen van de juiste vragen je wél verder helpt. Want het is oké om even stil te staan bij een situatie, maar je moet voorkomen dat je in het negatieve blijft hangen. De vragen moeten je dus wel een stapje vooruit helpen in plaats van achteruit.

Als je merkt dat je jezelf ook de verkeerde vragen stelt en de behoefte voelt om je focus te verscherpen, dan is deze blog echt handig voor jou. Wij hebben ons aangeleerd om een ander type vragen te stellen, zodat we wel die stap vooruit maken. En niet alleen maar blijven hangen in wat niet goed ging en waar we niet blij mee zijn. Dit zijn de vragen die we onszelf bijna dagelijks stellen, zodat we erachter komen waar we goed in zijn en waar we in willen verbeteren.

1. Wat gaat er heel goed en waarom werkt dit?

Begrijp wat je goed doet en waarom je dit goed doet. Waarom werkt het? Gebruik die informatie en pas het ook toe in andere situaties. Ga door met waar je goed in ben, geef er aandacht aan en ontwikkel het door.

2. Wat werkt niet en waarom niet?

Weet ook waar je minder goed in bent. Als ondernemer of ambitieuze carrièretijger komt er van alles op je pad. Goede en slechte dingen. Gebruik de dingen die niet goed gaan als een leermoment. Bekijk wat er niet goed ging en waarom. Leer ervan en kijk hoe je dit in de toekomst kan vermijden.

3. Waar heb ik hulp bij nodig?

Zo kan je er voor kiezen om bepaalde dingen uit te besteden. Of om je team uit te breiden. Bekijk in ieder geval waar je hulp bij nodig hebt. Waarschijnlijk kom je bijvoorbeeld een heel eind met je boekhouding, maar in the end ben je geen boekhouder. Wees niet te beroerd om hulp te vragen!

4. Wat moet ik leren zodat ik kan groeien?

Er is altijd iets nieuws dat je nog moet leren, of je nu onderneemt of in dienst bent. Vraag jezelf af wat je nu moet leren, hoe veel tijd je jezelf daarvoor geeft en welke bronnen of informatie je daar voor nodig hebt.

5. Waar moet ik beter in worden of wat moet ik verbeteren?

Wij vinden persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk. Zoek uit waar je in kunt verbeteren en bedenk de stappen die je daarvoor moet nemen.

Dit zijn ze! 5 vragen die ons bijna dagelijks helpen aan meer focus en het beter begrijpen van onszelf. Hierdoor focussen we met een positieve mindset aan verbeteringen en veranderingen. En het zorgt er ook voor dat we niet met een negatieve blik naar bijvoorbeeld ons werk of bedrijf kijken, maar dat we juist continu aan het door ontwikkelen zijn.

-X- Britt en Lynn
De meiden van Noppen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.