Persoonlijke ontwikkeling; wij houden ervan! Continu kijken waar je in kan verbeteren of wat je een volgende keer anders zou doen. En daarom is terugkijken zo belangrijk. Niet continu, maar af en toe is al voldoende. Wij, Britt en Lynn, doen dat meestal bij de wisseling van een seizoen. Even checken wat er de afgelopen tijd goed ging en waar ruimte is voor verbetering. We vroegen aan contributor & onderneemster Laura wat zij geleerd heeft de afgelopen (zomer)maanden.

Het grootste leerpunt van Laura

Mijn grootste leerpunt van de afgelopen maanden is niet iets op het gebied van kennis over bijv. training, voeding o.i.d. maar iets heel anders en meer persoonlijk. Iets wat, denk ik, heel veel mensen herkennen: de telefoon vaker wegleggen tijdens privé-momenten/vrije momenten. Even offline! Gewoon genieten van het even ‘onbereikbaar zijn’.

Dit is voor mij best moeilijk. En ik denk dat vooral veel ondernemers dit herkennen. ‘Nog even gauw dit, nog even gauw dat’. ‘Oh, diegene heb ik nog niet beantwoordt, even gauw doen’… ‘Oh, nog even een nieuw berichtje posten op social’ … ‘Alleen dit mailtje nog…’ Etc… En ongemerkt besteed je dan veel tijd aan die telefoon terwijl je eigenlijk even vrij hebt én je dit ook de volgende dag achter de laptop kunt doen… 😉

“Lau, leg dat ding nou eens weg…”

Mijn vriend riep de afgelopen maanden heel vaak ‘Lau, leg dat ding nou eens weg..’ En hij heeft helemaal gelijk, want je hoeft niet iedereen metéén van een antwoord te voorzien. Een eigen bedrijf zit nou eenmaal altijd in je hoofd. Tuurlijk heb je je vrije momenten en richt je je even op andere leuke dingen maar dingetjes die je nog wil/moet doen. Nieuwe ideeën komen altijd voorbij. Dat zullen veel ondernemers herkennen denk ik. En door vaker je telefoon in handen te hebben, met alle meldingen die je er op ontvangt, ben je eigenlijk nooit écht helemaal vrij.

Meer doseren en loskoppelen

Maar de momenten dat ik niet aan het werk ben, moet ik mezelf ook nog even meer loskoppelen van mijn telefoon zodat ik écht even vrij ben. En natuurlijk, het is leuk en ook belangrijk om als ondernemer actief te zijn op social media, je appjes/mailtjes een beetje op tijd kunnen beantwoorden en even iemand terugbellen. Absoluut belangrijk! Maar ik heb de afgelopen maanden geleerd (en daar werk ik nog steeds aan hoor, want ik vind het niet makkelijk, haha) om dit wat meer te doseren. Want je hoeft echt niet altijd maar bereikbaar te zijn. Herkenbaar?

Wat heb je ervan geleerd?

Je hoeft niet meteen te antwoorden. Je hoeft niet perse vandaag iets te posten op Instagram of Facebook.. Het kan echt wel een dagje wachten desnoods. Maar ik heb ontdekt dat ik dit eigenlijk best wel moeilijk vind, omdat ik iemand ben die altijd graag snel wil reageren en snel iemand van een antwoord wil voorzien. En daarnaast… als ik iets in mijn hoofd heb, dan moet dat eigenlijk ook direct gebeuren. Haal dat woordje ‘eigenlijk’ maar weg…!

Wat ga je in de laatste vier maanden van 2018 anders doen?

Dat waar ik dus eigenlijk al mee bezig ben: mijn telefoon wat vaker met rust laten. Zeker in mijn vrije tijd. Ik merk dat dit ook meer rust in je hoofd geeft. En als je vaak met 100 dingen tegelijk in je hoofd bent, is dat best eens lekker! 😉

Laura

3 Reacties

 1. Heel goed! Wat ik merk om me heen is dat iedereen vergroeid is met zijn mobiel….niets missen, overal op reageren. Mijn twee pubers doen hier aan mee en ik betrap mezelf er ook regelmatig op. Wat mis je nu eigenlijk als je eens een dag niet op FB kijkt?? Meestal zijn de berichten die je binnen krijgt vaak ballast. Ik denk zelf dat er een hele duidelijke relatie bestaat met jonge lui die burn-out klachten hebben….pffftttt overal maar op reageren….al die prikkels. Ga lekker de natuur in en luister, kijk, ruik en voel….daar laad je van op! Zo zorg je dat de burn-out op afstand blijft
  Succes enne niet meteen reageren hè😉
  Groetjes
  Sas

  Antwoord
  • Helemaal mee eens!

   Antwoord
  • Hi Saskia, Zijn wij het ook helemaal mee eens! Wij betrappen onszelf ook regelmatig op het automatisme om continu je mobiel te pakken, zelfs als hij helemaal niet af gaat. Hoe erg! Lekker naar buiten inderdaad!
   Groetjes, Lynn

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.