Tot ongeveer een maand geleden werkten we elke dag vanuit huis. We hadden immers nog geen kantoor. In het begin voelde dit heel fijn. Niet meer elke dag uren reizen om vervolgens neer te ploffen in een verre van inspirerende werkomgeving. Maar mooi aan de eigen eettafel, met goede koffie en af en toe een gezellig bezoekje van de kat. 😉

Maar hoe productief ben je nu eigenlijk als je thuis werkt? Daar hebben een aantal factoren mee te maken. Wij merkten dat we op een gegeven moment heel goed waren in het opruimen van het huis of het opvouwen van de was. Productief werken, ho maar.

Inmiddels hebben we dus ons eigen kantoortje en hebben we de eettafel voor de meeste dagen van de week vaarwel gezegd. Maar zo nu en dan werken we nog wel vanuit huis. Niks mis mee en soms ook juist weer een fijne afwisseling met het werken op kantoor. Want we zijn nu eenmaal snel verveeld hè. 😉

We hebben dus heel wat ervaring op gedaan met het werken vanuit huis. Steeds meer mensen krijgen van hun werkgever ook de kans om één of twee werkdagen vanuit huis te werken. Goede zaak! Mits je rekening houdt met het volgende.

1. Creëer een inspirerende en afgesloten werkomgeving

Hartstikke leuk dat werken aan de keukentafel, maar je kijkt de hele tijd naar je (niet schoongemaakte) fornuis of die volle vaatwasser. In de kamer kan je bijvoorbeeld weer afgeleid worden door de televisie. Het werkt toch echt het beste om in een afgesloten ruimte te zitten, waar de focus op je werk ligt.

2. Maak een dagschema

Ook voor thuiswerken geldt in ons geval: werken met een dagschema. Wat heeft prioriteit vandaag? Verdeel je werk over de dag en vergeet je breaks niet. Meer dan 2 uur naar een scherm staren is echt niet oké, vergeet dus niet om (kleine) pauzes te houden.

3. Persoonlijke en zakelijke to do’s scheiden

Als je je dagschema maakt, kan het thuis voorkomen dat je zakelijke en persoonlijke to do’s door elkaar haalt. Want je bent namelijk in je eigen omgeving en dan gaan je gedachten toch ook naar je persoonlijke stuff. Is helemaal niet erg. Maak dan gewoon twee lijstjes. Zorg wel dat je eerst je zakelijke to do’s af maakt en dan pas aan je persoonlijke begint. Want anders is het zo 15.00 uur in de middag en heb je nog maar een paar uur om je ‘echte’ werk af te krijgen!

4. Blijf gezond eten

Thuiswerken is misschien niet direct goed voor de lijn… want die lade vol chips zit toch wel gevaarlijk dichtbij! Zorg dat je voldoende blijft eten en drinken, zodat die middagsnack niet volledig uit de hand loopt. Voordeeltje van thuiswerken is dat je eens een iets meer uitgebreide lunch kunt maken. Bak eens een eitje of maak een salade. Wordt een mens blij van!

5. Probeer het juiste ritme uit

Als je vanuit huis mag werken, houd je misschien als gewoonte je werkritme op kantoor aan. Dus je begint op hetzelfde tijdstip dan je op kantoor zou doen. Het is aardig om eens te kijken of dit voor jou wel het meest productie werkt. Misschien kun je eerder opstaan, zodat je ook eerder klaar bent (Tip: Ons zomerrooster). Of misschien kak je in de middag helemaal in en pak je ’s avonds nog een paar uurtjes mee. Als het kan, is het fijn om daar wat flexibeler mee om te gaan.

Heb jij nog tips die je toe wil voegen aan deze lijst? Wij zijn benieuwd wat voor jou goed werkt!

-X- Britt en Lynn
De meiden van Noppen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.